La decisió de l’Ajuntament de Barcelona de blindar completament la plaça de Sant Jaume durant el pregó d'inici de les festes de la Mercè 2021, tal  com va avançar dimarts elNacional.cat, ha fet reaccionar Junts per Catalunya, que aquest dimecres al matí ha denunciat que el govern Colau-Collboni hagi tancat la plaça “per evitar sentir els xiulets a l'alcaldessa”.

Tal com va comprovar aquest mitjà, ja s’ha avisat els veïns de la zona que el dijous entre les 17 i les 22h la plaça de Sant Jaume estarà completament tancada al públic i només hi podran accedir les persones que tinguin reserva per als actes previstos, el pregó dins l’Ajuntament i el Toc d’Inici a la plaça.

Fonts de l’ajuntament van informar ahir que el Toc d’Inici “té el mateix funcionament que la resta d’actes de la Mercè pel que fa a aforament i accés”, és a dir, que cal haver reservat l’assistència prèviament. Les entrades per a aquest acte estan esgotades des de fa dies; de fet es van esgotar a les poques hores d’activar el web de la festa de la Mercè.

Possible xiulada

Amb tot, la bunquerització de la plaça s’atribueix, per part del grup municipal de JxCat, a la intenció d’evitar que se sentin xiulets a l’alcaldessa, després que els darrers dies s’hagi promogut per xarxes socials —sense convocant explícit— una xiulada com les que l’alcaldessa va haver d’aguantar a les passades festes de Gràcia i Sants.

carteles cierre plaça sant jaume fiestas mercè 1 jordi palmer

Cartell avisant del tancament en un portal a la Baixada de la Llibreteria / Jordi Palmer 

En aquest sentit, el portaveu del grup municipal de Junts, Jordi Martí, ha reclamat a l’executiu municipal “que no s’aïlli, obri la plaça a tothom i permeti la lliure expressió de la ciutadania encara que protesti contra l’acció del govern i la mateixa alcaldessa”.

Estalviar-se el disgust

“Ja sabem que a l’Alcaldessa Colau no li agrada que la xiulin i que l'afecta molt; ho vam veure durant el pregó de la Festa Major de Gràcia. I també ja sabem que el seu equip a l'Ajuntament està disposat a fer el que calgui per estalviar-li el disgust; ho vam veure durant el Pregó de la Festa Major de Sants”, ha dit el portaveu del grup de Junts, Jordi Martí, “però ara tots plegats han creuat alguns límits”.

“Quin sentit té que ens haguem d'inscriure per seguir un pregó de festa major a la plaça Sant Jaume quan venim de fer una manifestació de centenars de milers de persones el dissabte de la Diada de l’Onze de Setembre; o després de la concentració de diumenge al carrer Tarragona contra l’aeroport?”, s’ha preguntat Martí.

La ciutadania té dret a protestar, i els representants polítics i institucionals han d’assumir la crítica i la protesta. Demanem al govern d’Ada Colau i Jaume Collboni que obrin la plaça a tothom que ho vulgui; que no s’aïllin i escoltin el clam d’una ciutadania que rebutja la gestió del govern municipal i que demana acabar amb la decadència i la degradació de Barcelona”, ha afegit el portaveu de Junts.

 

Imatge principal: Cartell que anuncia el bloqueig de la plaça de Sant Jaume / Jordi Palmer