L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, no s’escaparà de declarar davant el jutge el proper 4 de març, un cop el Jutjat d’Instrucció número 21 de Barcelona ha rebutjat el recurs presentat per la defensa de Colau en contra de l'admissió a tràmit de la querella per la qual ha de declarar com a investigada —antigament, imputada— pels suposats delictes de prevaricació, frau en la contractació, malversació de diners públics, tràfic d'influències i negociacions prohibides arran d’una querella presentada per l’Associació per a la Transparència i la Qualitat Democràtica. Segons ha puntualitzat l'Ajuntament de Barcelona, el jutge ha admès a tràmit la querella i, per tant, es confirma la citació.

 

De fet, fonts de l'ajuntament han precisat que des del primer dia tant l’alcaldessa com els serveis jurídics municipals, amb la col·laboració dels advocats Olga Tubau i Alex Solà, han treballat amb la certesa que la declaració es produiria el 4 de març i, per aquest motiu, l’equip jurídic es va voler avançar i va trametre al jutjat fins a 8 informes tècnics, per tal que el jutge pugui disposar de tota la informació necessària abans de la declaració, amb el convenciment que la causa serà arxivada. En tot cas, segons ha avançat El Mundo i ha confirmat elNacional.cat, la interlocutòria del jutge considera que el recurs presentat és una “declaració exculpatoria” que, en tot cas, correspon fer-la durant la declaració.

Per tant, davant aquest rebuig del magistrat al recurs, Colau haurà de declarar el proper 4 de març a les 10.30 hores per respondre a les preguntes referents a la demanda presentada contra ella, en la qual se l’acusa de signar de manera arbitrària, discrecional i recurrentment, sense concurrència pública i sense justificar l'interès públic, una sèrie d'ajudes i acords econòmics amb l'únic objectiu de finançar els llocs de treball, les activitats i el funcionament de diverses entitats afins a Barcelona en Comú. En la querella s'assenyalen organitzacions com l'Observatori DESC (on Colau treballava abans d'assolir l'alcaldia), Enginyers Sense Fronteres, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (de la qual l'alcaldessa va ser portaveu) o l'Aliança contra la Pobresa Energètica. 

Malgrat que l’alcaldessa de Barcelona va anunciar una àmplia disposició a col·laborar amb la justícia, confiada que la querella quedaria "en no-res", seguidament va presentar un recurs contra l'admissió a tràmit de la demanda per evitar haver de declarar davant el jutge. Colau sempre ha defensat que una altra causa pels mateixos fets ja va ser arxivada en el seu moment i ha confiat que aquest cop torni a passar el mateix. A més, també va assegurar que la imputació no era motiu per renunciar al càrrec, tot i que el codi ètic de Barcelona en Comú preveu la dimissió d’un càrrec en cas de ser imputat per delictes com els que Colau ha d’afrontar ara.

Descarta dimitir

De fet, Barcelona en Comú va fer una interpretació del codi ètic segons la qual “la dimissió ha de ser només en casos on hi hagi un presumpte ‘ànim de lucre’ personal” i va considerar que en l’actual investigació “no hi ha cap acusació de presumpte ‘ànim de lucre’ personal”, de manera que el partit exonerava Colau d’una eventual dimissió. La formació va defensar Colau tot recordant que ja hi ha una desena de denúncies arxivades contra regidors i regidores de Barcelona en Comú, i que la denúncia que ara ha impulsat l'Associació per la Transparència i la Qualitat Democràtica sobre les subvencions a entitats socials ja la va presentar l'associació d'ultradreta Abogados por la Constitución “per subvencions del tot regulars que ja es realitzaven en el mandat de Trias” a entitats de drets humans que lluiten per evitar milers de desnonaments i talls de subministrament d'aigua i llum a famílies vulnerables, i que “es van arxivar perquè s'ajustaven a dret”.

Junts avisa que estarà “vigilant”

Un cop s’ha conegut el manteniment de la imputació a Colau, Junts per Catalunya ha assenyalat que estarà “vigilant” tot el procés judicial a l’alcaldessa de Barcelona, això sí, “sense creuar mai la línia vermella que sí que va creuar Ada Colau quan es va aprofitar vergonyosament i sense escrúpols de les falses acusacions contra Xavier Trias”. Així mateix, Junts ha reiterat l’exigència de “màxima transparència i celeritat” per part tant del govern municipal com de l’alcaldessa “perquè no hi hagi cap ombra de dubte” i ha destacat que es mantingui la compareixença, “tot i els esforços de l’alcaldessa i el seu equip d’advocats i penalistes per evitar haver de declarar”.

Per la seva banda, la líder dels comuns al Parlament de Catalunya, Jessica Albiach, ha considerat que el manteniment de la imputació és “una nova demostració que hi ha una guerra bruta en contra no només d’Ada Colau sinó de tots aquells ajuntaments que defensen la municipalització de l’aigua i els béns comuns”. “Són onze o dotze les causes arxivades”, ha assenyalat, per afegir que cal “plantar cara per defensar aquells que defensen els interessos de la ciutadania”.