Joan Tardà ho té clar, ERC ha d'entrar al govern municipal de Barcelona i "exigir" que l'alcaldessa sigui Ada Colau. Així ho ha dit l'exdiputat del Congrés, contundent, aquest dimecres al matí en una entrevista a Els Matins de TV3, on ha reafirmat la seva defensa de l'estratègia d'ERC i la idea d'apostar per un govern entre els comuns i ERC a l'Ajuntament de Barcelona. En les eleccions municipals del passat diumenge, ERC va quedar en quarta posició a Barcelona, amb 5 regidors, i Ada Colau (BComú) en tercera posició, només 141 vots per sota del PSC de Jaume Collboni.

"Estic convençut que, tenint en compte que Ada Colau tan sols té 200 vots menys que Collboni, crec que ERC ha d'entrar al govern municipal i exigir l'alcaldia per a Colau", ha dit. Tardà aposta per donar suport als comuns per fer front a possibles pactes entre PSC i Junts, ja que considera que tant l'espai postconvergent com els socialistes coincideixen en moltes coses. "El que cal és que la sociovergència no s'instal·li en aquestes aigües de la política catalana. Sembla que vulguin competir entre ells, però, tal com s'ha vist a la Diputació de Barcelona, en el fons, Junts i el PSC ho acaben pactant tot", ha afirmat aquest dimecres.

Per altra banda, Tardà ha reconegut que aquesta solució "és poc junquerista" i aposta per aconseguir "majories progressistes per tal de fer possible el procés d'autodeterminació amb un referèndum pactat", un repte que, en paraules del mateix Tardà, és "gegantí". "Tinc la impressió que és poc junquerista renunciar a l'atreviment, renunciar al desacomplexament i anar a majories progressistes per tal de fer possible que hi hagi una assumpció per part de les classes populars del procés d'autodeterminació". Finalment, torna a repetir que podria ser un "error d'en Junqueras" apostar per investir Trias: "És una visió meva, i potser compartida amb altres companys. Hi ha temps, jo espero que s'ho repensin".

Tardà pregunta a Aragonès si vol modificar l'estratègia d'ERC i l'insta a explicar-se al consell nacional

L'exportaveu d'ERC al Congrés dels Diputats ja va reaccionar aquest dimarts a la compareixença del president de la Generalitat, Pere Aragonès, per valorar les eleccions municipals i la convocatòria de les generals, on va fer una crida a un "front comú" del sobiranisme per defensar Catalunya davant un govern PP-Vox. A través de les xarxes socials, Tardà va reflexionar sobre les paraules del president i va apuntar: "Vull entendre que les paraules de Pere Aragonès no pretenen modificar l’estratègia d’ERC", que es va aprovar al darrer congrés nacional el passat mes de gener. Tardà va afirmar que es manté a l'espera de les explicacions que Aragonès doni als consellers nacionals en el consell nacional, que se celebra el pròxim dissabte 10 de juny.