Una de les conseqüències directes de la reforma de la Rambla, el passeig més popular de Barcelona, serà la desaparició de l’històric paviment en forma d’onada, que va ser instal·lat a finals dels anys seixanta del segle passat i que, per això mateix, forma part dels referents urbans de la ciutat i dels seus habitants. La substitució per un paviment més modern i resistent, que ja no tindrà la forma d’onada, ha estat consensuada per l’ajuntament amb les entitats veïnals, i es considera necessari, ja que bona part de les rajoles, de més de cinquanta anys, estan en mal estat. Amb tot, les icòniques onades no desapareixeran del tot.

 

Així ho ha confirmat Fermín Villar, president d’Amics de la Rambla, que ha assegurat que l’Ajuntament de Barcelona ha acceptat conservar algunes peces i distribuir-les entre entitats i establiments del passeig. "Això d’aquí a vint anys serà un record històric i volem que qui ho vulgui, entitats i persones, se’l pugui quedar. La petició s’ha de vehicular a través del districte de Ciutat Vella", ha assegurat Villar en declaracions al programa ‘Bàsics’ de Betevé dies després que ‘La Vanguardia’ avancés aquesta operació. El mateix Villar ha assegurat que les demandes ja són gairebé una desena “de botigues i cafès interessats a guardar peces del terra” i ha establert una comparativa amb els històrics marbres conservats al restaurant Amaya, que van quedar foradats pels tacons de les prostitutes que feien el carrer a la part baixa de la Rambla.

Demanen accelerar les obres

Cal recordar que des del passat octubre que la Rambla està en obres, de moment només a la part baixa, entre els portals de la Pau i de Santa Madrona, i que la previsió és que aquestes s’allarguin, segons els càlculs més pessimistes, fins al 2030, quan s’acabaria la part de Canaletes. Per això mateix, Amics de la Rambla ha reiterat la petició que ja va fer al novembre d’accelerar les obres i escurçar els terminis, però aquest cop ho ha fet amb un component electoral: “Volem que els polítics incorporin al programa electoral la modificació del calendari d’obres per unificar les etapes i fer d’una sola tacada les fases 2 i 3, i les 4 i 5”, ha assegurat Villar.

Altes temperatures, les rambles, calor, turisme, onada de calor, ventall / Foto: Carlos Baglietto
El paviment d'onades és un referent icònic de la Rambla / Foto: Carlos Baglietto

La petició d’Amics de la Rambla seria unificar en una sola les fases previstes entre el portal de Santa Madrona i el carrer Arc del Teatre i des d’aquí fins al Liceu, i fer el mateix amb les dues fases previstes entre Liceu i Portaferrisa i des d’allà fins a Canaletes. De fet, Villar ha comparat les obres de la Rambla amb les que s’estan fent en altres punts de la ciutat: “La Rambla no va al mateix ritme que altres obres del mandat com la superilla de l’Eixample o la Via Laietana, que té un termini més curt tot i no tenir tant consens”, ha dit el president d’Amics de la Rambla.