El grup municipal de Ciutadans a l’Ajuntament de Barcelona ha optat per una decisió dràstica per tallar d’arrel el motí protagonitzat pel regidor Paco Sierra. Després que es fessin públics els plans de Sierra de relegar l’actual presidenta del grup i alcaldable a les eleccions del 2023, Luz Guilarte, fent front comú amb la nova regidora, Noemí Martín, el grup municipal ha decidit iniciar un procés d’expulsió. Segons un comunicat fet públic aquest dijous poc després de les tres de la tarda, Ciutadans a Barcelona ha confirmat que Sierra ha registrat un escrit a l’Ajuntament de Barcelona amb la intenció “d’autoproclamar-se president i canviar així la configuració del grup”. 

“Arran d'aquesta operació feta a esquena de la direcció de Ciutadans i després de tenir notícia que Sierra ha intentat integrar-se a les llistes electorals d'altres formacions de cara als pròxims comicis municipals de 2023, la direcció del partit ha decidit iniciar el procés d'expulsió de Paco Sierra”, assegura el comunicat, per afegir que l’executiva del partit lamenta “les formes impulsades per Sierra i la seva falta de compromís amb el partit”. A més, la direcció reitera la seva “confiança en l'actual presidenta i alcaldable, Luz Guilarte, per a continuar liderant el projecte de Cs a Barcelona i per a continuar treballant de manera incansable per l'interès general dels barcelonins”.

Aquest cop de timó de l’executiva barcelonina denota l’autoritat de Guilarte i de la línia oficial impulsada pel líder a Catalunya, Carlos Carrizosa, i alhora referma el paper de Guilarte com a cap de llista del partit unionista a les properes eleccions municipals de maig del 2023. Amb tot, també suposa córrer el risc d’un nou esmicolament del grup, ja que l’expulsió de Sierra no implica la renúncia a exercir de regidor, ja que l’acta és a títol personal. Per tant, si la decisió oficialista tira endavant, Sierra podrà mantenir-se com a regidor no adscrit, circumstància en la que fa mesos que està la seva antiga companya de files, Marilen Barceló, ara en l’òrbita de Valents. 

El paper de Noemí Martín, en dubte

Tot plegat fa que la suposada fortalesa de Ciutadans a Barcelona quedi en dubte davant d’una implosió inesperada que ha arribat propiciada, indirectament, per la marxa de Celestino Corbacho, que ha donat pas a un canvi de correlacions al si del grup de Ciutadans. També està per veure el paper que hi pugui jugar la nova regidora, Noemí Martín, que s’havia situat al costat de Sierra en l’amotinament. Així mateix, també queda pendent si l’Ajuntament tramitarà l’escrit presentat per Sierra o esperarà a que el partit resolgui la seva crisi. Això sí, a set mesos de les eleccions municipals, la imatge de cohesió que Carrizosa s’havia esforçat a vendre públicament se n’ha anat en orris.