El passat ple municipal, que va tenir lloc el 30 de setembre, va suposar la marxa d’un veterà de la política, l’exministre, expresident de la Diputació de Barcelona i exalcalde de l’Hospitalet de Llobregat, Celestino Corbacho, que amb 72 anys va decidir tancar la seva trajectòria, que en aquesta última etapa ha estat la de regidor a l’Ajuntament de Barcelona per Ciutadans. El que no es preveia en el moment del comiat era que la seva marxa causaria un rebombori al grup municipal de Ciutadans que pot acabar amb la relegació a un paper secundari de l’actual presidenta del grup municipal i alcaldable per Cs a les eleccions municipals de maig del 2023, Luz Guilarte.

Tot i que fonts del grup municipal es limiten a assenyalar que “probablement” hi haurà canvis interns que poden afectar la coordinació del grup, tal com ha avançat Crònica Global i ha pogut confirmar elNacional.cat a l’entorn del partit unionista, el joc de cadires provocat per la marxa de Corbacho ha originat un canvi en els equilibris de poder interns del grup municipal. La nova regidora, Noemí Martín, no només ha entrat el ple municipal després de la seva etapa com a consellera de Nou Barris, sinó que ha fet front comú amb el regidor Paco Sierra, que aspira a ser president del grup municipal i a col·locar Martín com a portaveu, deixant per a Luz Guilarte el paper -secundari en un grup de només tres regidors- de portaveu adjunta. Un amotinament en tota regla

Carrizosa perd el control de Barcelona

Aquesta maniobra, a poc més de set mesos de les eleccions municipals, té una derivada, segons assenyalen les fonts consultades, que és la possibilitat que Guilarte perdi també la seva condició d’alcaldable al 28-M, i encara més, torpedina l’estratègia del líder del partit a Catalunya, Carlos Carrizosa, i per extensió, de la presidenta de la formació, Inés Arrimadas, d’intentar salvar els mobles de la desfeta del partit amb una imatge de força a l’ajuntament de la capital de Catalunya, un dels pocs espais on les enquestes encara els donen possibilitats d’aconseguir representació, tot i que altres sondejos els deixen fora de la Casa Gran. Cal recordar també que Guilarte va ser nomenada alcaldable sense procés de primàries i amb el vistiplau de Carrizosa.

La crisi, que es va iniciar dilluns amb els primers moviments, es podria resoldre en les properes hores o com a molt, dies, però obre les incògnites de què passaria en cas que Guilarte perdi la seva condició de presidenta de grup municipal. En tot cas el que és evident és que la formació que es va presentar l’any 2019 com la gran esperança unionista amb Manuel Valls com a cap de llista, no només va fracassar en treure sis regidors, sinó que al llarg del mandat s’ha anat esmicolant, amb una composició actual de tres regidors per Ciutadans, dos per a Valents i Marilen Barceló com a regidora no adscrita. I encara es podria esmicolar més en el supòsit que es trenqués formalment el grup de Ciutadans.