Els Mossos d’Esquadra han iniciat a primera hora del matí d’aquest dijous un operatiu per desallotjar el Casal Popular Lina Òdena (CPLO), un centre social autogestionat que fa gairebé dos anys que està ubicat en uns baixos ocupats de carrer de Mallorca, a l’Eixample de Barcelona

La intenció del jutge és que avui es pugui retornar els baixos a la propietat, després de diversos intents que s’han anat ajornant. La data ordenada pel jutge anava des del 15 al 30 de novembre d’aquest any, i finalment s’ha iniciat avui.

Diversos equips d’ordre públic de la Brigada Mòbil (Brimo) de la policia catalana han tallat el carrer des de les set del matí, quan s’ha iniciat, per ordre judicial, el desallotjament d’aquest immoble ocupat al centre de la ciutat. Els efectius policials han blindat la zona, tallant els carrers, per deixar pas a la comitiva judicial. En menys d'una hora, com que no s'ha trobat ningú a l'interior, i després de confirmar-ho amb la Unitat Canina, s'ha entregat els baixos a la propietat, executant l'ordre judicial.

 

Baixos buits ocupats per fer-hi un casal popular

El Casal Popular Lina Òdena, tal com l’han batejat els joves que l’ocupen, està instal·lat en uns baixos que antigament eren un local comercial, i que s’havia convertit els darrers mesos en un espai autogestionat per diverses persones de la zona com a punt cultural i de col·laboració veïnal. El local és propietat d’una immobiliària que va denunciar l’ocupació.

Durant l’estiu, després de celebrar-se el judici, el mes de març, el jutge que porta el cas va ordenar desallotjar el bloc, però es va aturar en dues ocasions. La primera va ser el 5 de juliol i la segona, el 15 de juliol, els dos cops, tot i que es va desplegar policia, finalment el jutge va aturar el desallotjament, posant una nova data. 

Finalment, es va ordenar que el desnonament es fes en data oberta, del 15 al 30 de novembre de 2021, per evitar així pressió dels joves que ocupen els baixos per aturar el desnonament. Aquest dijous, s’ha ordenat l’operatiu policial, que s’ha fet amb un gran desplegament d’efectius de la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra i altres unitats de la policia catalana. 

Manifestació a la tarda contra el desallotjament

De manera preventiva, des del Casal Popular Lina Òdena (CPLO), des de les seves xarxes socials, s’havia anunciat que el dia que arribés el desallotjament final, es convocaria una manifestació a les 19h davant de la seu del districte, al número 331 del carrer d’Aragó. Finalment, la manifestació serà divendres, també a les 19h davant de la seu del districte.

Els integrants del casal, asseguren, que feien diverses activitats als baixos ocupats, sobretot, durant els mesos de confinament i de la pandèmia, que van ordir una xarxa de col·laboració amb els veïns. 

El local ocupat va ser batejat amb el nom d’una militant comunista de Barcelona, Paulina Ódena García, coneguda com a Lina Ódena, que va néixer l’any 1911 i va morir l’any 1936, quan es va matar, instants abans de ser capturada per les tropes nord-africanes de Franco, al front de Granada.

 

Foto principal: Els Mossos d'Esquadra davant el Casal Popular Lina Òdena / Guillem Ramos