La Fundació Barcelona Zoo ha donat aquest dilluns un pas de gegant en la consolidació d’un nou model de parc zoològic, allunyat del pur espectacle lúdic amb animals que ja no s’adiu amb la societat actual, amb la creació del BioBanc, el banc de teixits i de cèl·lules d’animals referent del sud d’Europa, un projecte integral per preservar biomaterial i cèl·lules viables, i per facilitar l’estudi d’animals d’una manera menys invasiva, prioritzant una recerca que contribueixi a la conservació de les espècies ara i en el futur.

Cal tenir en compte que més de 30.000 espècies d’animals estan actualment en perill d’extinció, segons determina la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN), una xifra que creix any rere any. En aquest context, en el que la biodiversitat cada cop és més amenaçada i amb perill d’arribar a una sisena extinció massiva, aquest cop provocada per l’home, la preservació de materials animals, per les futures generacions, és tota una prioritat. 

I és aquí on juga un paper destacat el Zoo de Barcelona, que desenvolupa el BioBanc per abordar la necessitat de proporcionar un recurs sostenible de mostres per a la investigació genètica i genòmica d'espècies animals i homogeneïtzar de manera eficient les mostres de teixits i cèl·lules d’espècies animals, que s’han anat recollint fins ara, especialment aquelles que estan en perill d’extinció, no només del Zoo de Barcelona sinó d’altres fonts. Això facilitarà un ús responsable i sostenible de les mostres per una àmplia gamma d'aplicacions que milloraran la investigació fonamental i la conservació d'espècies en perill d’extinció, gràcies al coneixement dels problemes als ecosistemes o el seguiment de les poblacions. A més, pot tenir usos en la investigació contra la Covid.

El BioBanc tindrà dues seus

En aquest sentit, els objectius i línies de treball d’aquest BioBanc són: La conservació de tota mena de teixits animals, prioritzant els neuronals i els implicats en la reproducció; la creació de línies viables cel·lulars i la creació de línies de cèl·lules mare; l’ús de tecnologia de reproducció in vitro; la histologia, estudi de l’estructura microscòpica del material biològic i la citometria per l’estudi de les cèl·lules de la sang; i la completa caracterització molecular de les espècies més amenaçades. 

presentacion biobanc zoo barcelona derecha, sito alarcon, director zoo foto sergi alcazar

Presentació del BioBanc. A la dreta, Sito Alarcón, director del Zoo de Barcelona

El BioBanc de la Fundació Barcelona Zoo està organitzat al voltant de dues seus, de manera no exclusiva: un Banc de teixits i gàmetes viables a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i un Banc de línies cel·lulars, anomenat CryoZoo, a l’Institut de Biologia Evolutiva (centre mixt UPF i CSIC). La iniciativa neix amb una clara vocació internacional i l’ambició d’esdevenir un centre de referència europeu, en especial en el context del sud del continent, que ja compta amb la implicació d’institucions com l’Associació Ibèrica de Zoos i Aquaris (AIZA) i ha de jugar un paper important en iniciatives globals com el World Biobank for Conservation. 

 

Imatge principal: El Zoo desenvoluparà el BioBanc / Zoo Barcelona