El projecte de reintroducció d'espècies autòctones amenaçades al Zoo de Barcelona anomenat 'Nou Model' s'ha convertit en un referent científic en quant a recerca i conservació de la fauna autòctona. N'és prova l'èxit en la reincorporació al seu medi natural d'exemplars de tres de les espècies autòctones que el Zoo de Barcelona conserva. Es tracta de la tortuga de rierol, el tritó del Montseny i la tortuga Mediterrània, classificades com a espècies en perill per la Unió Internacional per la Conservació de la Natura (UICN)​.

Salvaguardar la tortuga de rierol com a objectiu 

Recentment, s'ha realitzat l'alliberament al Delta del llobregat de 27 exemplars de tortuga de rierol marcats amb un codi o un xip que permetrà examinar com s'integren a la natura. Aquest any, 20 dels exemplars han nascut al Zoo de Barcelona, i els altres set provenen del Centre de Recuperació d'Àmfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC), que també col·labora en el projecte.

 


Video de l'alliberament de la tortuga de rierol/ Comunicació BSM

D'altra banda, s'ha avançat en matèria d'innovació. I és que 12 dels exemplars alliberats portaran un dispositiu GPS a la closca que les geolocalitzarà i detectarà la seva temperatura corporal. Aquests dispositius permetran fer un rastreig del moviment de les tortugues i brindaran informació de gran valor sobre aspectes com la dispersió o la tipologia dels hàbitats escollits. És el quart any consecutiu que es realitza un alliberament d'aquesta espècie. 

Tot plegat ha estat, en part, gràcies al fet que l'any 2012 es va adequar una instal·lació al Zoo de Barcelona que recrea una bassa amb vegetació aquàtica autòctona, on es va col·locar una població reproductora de tortugues d'aigua i es va instal·lar senyalització informativa del projecte i del Delta del Llobregat. Les primeres cries van néixer l'any 2014 i el 2016 es va produir el primer alliberament per reforçar les poblacions naturals al Delta. 

El Tritó del Montseny, un ambifi català amenaçat

El Zoo de Barcelona també treballa en la reintroducció del Tritó del Montseny. Per fer-ho, s'han enviat 58 larves, d'un total de 500 exemplars, de la variant occidental de l'espècie per a realitzar un nou alliberament al seu ecosistema natural. Durant els mesos de maig i juny d'enguany, ja es van reintroduir 328 exemplars, i des de la posada en marxa del projecte LIFE Tritó Montseny, se n'han alliberat aproximadament 1500.

Tritón Montseny
Fotografia d'un exemplar de Tritó del Montseny/ Comunicació BSM

El projecte LIFE Tritó Montseny té com a objectius establir una reserva genètica als diferents centres de criança per garantir el futur de l'espècie i augmentar la seva àrea de dispersió amb l'alliberament d'exemplars en nous rius. Gràcies a aquest programa de reintroducció, la cria en llibertat de l'espècie s'ha multiplicat en el últim any. El projecte està coordinat per la Diputació de Barcelona, i compta amb la participació de Forestal Catalana, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona, el GRENP i del propi Zoo de Barcelona.

Tritón Montseny
Alliberament d'un Tritó del Montseny/ Comunicació BSM

 

Video del tritó en llibertat/ Comunicació BSM

La tortuga mediterrània, una altra espècie reintroduïda amb denominació d'origen 

Finalment, el passat 27 d'octubre es va procedir a la posada en llibertat de 51 exemplars de tortuga mediterrània, 16 de les quals nascudes l'any 2020 al Zoo de Barcelona. En aquest cas, l'alliberament es va realitzar a la vall de Bovera, a les Garrigues, en col·laboració amb l'Associació Trenca i amb la novetat que es farà seguiment dels exemplars amb gossos ensinistrats. Aquesta reintroducció s'integra dins del pla de recuperació de l'espècie que dur a terme el Centre de recuperació de Rèptils i Amfibis de Catalunya (CRARC), sota la direcció de la Generalitat de Catalunya.

 

Tortuga Mediterrània
Exemplar de Tortuga Mediterrània

 

 

 

Imatge principal: Alliberament de tortugues.