L'empresa encarregada de la neteja i la recollida d'escombraries a Barcelona, Fomento de Construcciones i Contratas (FCC), hauria inflat els danys de la vagues de 14 de novembre de 2012 per cobrar més pels seus serveis a l'Ajuntament de la capital catalana. Segons ha publicat el diari El País, la companyia de Carlos Slim i les germanes Koplowich hauria manipulat el nombre de contenidors cremats un 53,2% per augmentar els seus ingressos en 24.000 euros.

Per entendre el presumpte frau cal remuntar-se a la vaga del 14 de novembre de 2012, que va tenir lloc a diverses ciutats de múltiples països europeus, com França, Itàlia i Portugal. La vaga general europea, com també se la recorda, va ser motivada per la crisi economicofinancera del 2008 i a Espanya va portar el lema "Ens deixen sense futur. Hi ha culpables. Hi ha solucions". A Barcelona la manifestació va acabar amb greus aldarulls i múltiples danys al mobiliari urbà.

"L'incrementarem en 25 unitats més fictícies"

Els treballadors de FCC van treballar llargament fins a les tres de la matinada, producte de l'important nombre de desperfectes. A les 3.03 h, un enginyer de la companyia va enviar un correu als seus companys en què els assegurava que el balanç de contenidors cremats era de 47. Tot seguit, afegia que aquesta dada era "exclusivament interna" i que se li comunicaria al govern del llavors alcalde, Xavier Trias, una xifra superior: "Incrementarem el nombre de contenidors [cremats] en 25 unitats més fictícies".

En el correu electrònic també s'hi adjuntaven dos documents Excel: un, que incloïa una taula amb el nombre de contenidors cremats reals; un altre, amb el balanç inflat. Amb tot, tenint en compte el cost unitari dels contenidors, va passar de 48.183,13 a 72.305,65 euros. Abans d'acabar, el remitent avisa els responsables de tramitar la factura a l'Ajuntament del següent: "No us equivoqueu d'arxiu si durant el matí heu de donar informació actualitzada". "COMPTE!, l'arxiu per a donar a l'Ajuntament és el que NO hi diu FCC", conclou.

No és la primera vegada

L'Ajuntament de Barcelona va fer públic el mes d'abril passat que FCC hauria defraudat presumptament 3,3 milions d'euros per incompliment del contracte de neteja i recollida de residus de la ciutat. El govern municipal, ara liderat per BComú, va començar a investigar les irregularitats una vegada va entrar en el consistori. Ara s'exigeix a l'empresa que es tornin els 3,3 milions d'euros a l'Ajuntament.

El modus operandi de FCC en la defraudació dels 3,3 milions per serveis a l'Ajuntament és molt similar a l'increment fals de contenidors en la jornada del 14-N. En el cas de la presumpta estafa milionària, s'estaria parlant de 6.130 serveis no prestats a l'Ajuntament entre setembre de 2013 i desembre de 2015. FCC va arribar a manipular també la recollida de plàstics i de residus voluminosos per aconseguir beneficis econòmics.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat