A finals d'agost tindran lloc les Festes de Sants 2022 (o la Festa Major de Sants). L'organització ja ha confirmat les dates concretes de les festivitats, així com altres dades com qui donarà el pregó, quin és el cartell oficial... I què hi ha de la resta del programa com els concerts o els carrers guarnits? Anirem actualitzant aquesta guia així que es revelin aquests detalls, perquè puguis gaudir de les Festes de Sants 2022 ben preparat.

🥳 Festes de Gràcia 2022: Programa i tot el que has de saber dels carrers guarnits

Dates de les Festes de Sants 2022

La Festa Major de Sants 2022 tindrà lloc del 20 al 28 d'agost (el 20 i el 21 coincideix amb el final de les Festes de Gràcia 2022, així que saltaràs d'un esdeveniment festiu a l'altre). Tambè s'ha confirmat que l'objectiu d'aquest any és recuperar l'escenari d'actes unitaris al Parc de l'Espanya Industrial i que hi haurà fins a 11 carrers adornats.

A tall d'anècdota, les Festes de Sants sempre cauen al voltant del 24 d'agost perquè aquell dia és la de Sant Bartolomeu, patró de la que va ser al seu dia la Vil·la de Sants.

El cartell oficial de les Festes de Sants 2022

El cartell de les festes d'aquest any és obra de Jaume Gubianas, dissenyador gràfic i il·lustrador d'altres festes populars com La Mercè 2022, Navas 2022 o Ribera 2022. Al cartell apareixen molts elements icònics com els diables, els castellers, els bastoners... A més, en el seu compte de Twitter oficial, Gubianas explica que la seva idea era representar com els veïns de Sants són tant la força com l'esperit de les festes.

Festa Major de Sants 2022
Festa Major de Sants 2022

Pregó de la Festa Major de Sants 2022

El pregoner de les Festes de Sants d'aquest any serà Elies Campo, informàtic i activista que, a finals de 2013, es va convertir en el responsable de WhatsApp per a Espanya i Amèrica Llatina, fins que va abandonar l'empresa després de la compra d'aquesta per part de Facebook. És un dels directius nacionals més destacats a Silicon Valley.

Els carrers guarnits de Sants 2022

Ara per ara només s'ha confirmat que aquest any hi haurà 11 carrers guarnits, a més de l'escenari dels Castellers de Sants. A tall de referència, a les Festes de Sants 2021 es van adornar els següents carrers: Guadiana, Finlàndia, Alcolea de Dalt, Alcolea de Baix, Valladolid i Robrenyo.

Com a apunt curiós, la iniciativa d'adornar carrers i places es remunta a l'any 1943. Però a poc a poc aquest costum va anar caient més en desús fins que va deixar de fer-se totalment entre 1970 i 1984. Aquesta tradició es va reprendre el 1985 i ha seguit fins aleshores.

Concerts i activitats principals de la Festa Major de Sants 2022

Ara per ara no s'han confirmat ni concerts ni altres activitats tradicionals, però és d'esperar que aviat hi haurà més informació sobre això. Segurament hi haurà exhibició castellera, correfocs a càrrec dels diables, així com desfilada de gegants i capgrossos. També és 99,9% segur que hi haurà activitats i tallers pensats per als més petits de la casa.

Festes alternatives de Sants 2022

Un altre dels costums de les festes cada any és l'anomenada Festa Major Alternativa de Sants, que coincideix amb els actes oficials i té un caràcter més reivindicatiu. L'organitza l'Assamblea del Barri de Sants i l'habitual és que tingui lloc al Parc de l'Espanya Industrial. Ara per ara no s'han confirmat les seves activitats i propostes, però és d'esperar que hi hagi concerts, tallers, recitals de poesia... S'actualitzarà aquesta secció una vegada hi hagi més informació sobre això.