El panorama electoral per a les municipals del maig del 2023 es va aclarint a mesura que passen els dies. Si, per una banda, Ada Colau ja ha confirmat que optarà a un tercer mandat -tot i que primer haurà d’enfrontar un procés de primàries- i aquest dissabte, 28 de maig, Ernest Maragall serà proclamat com a alcaldable d’Esquerra Republicana, aquest dijous ha estat Valents, els hereus de la plataforma Barcelona pel canvi impulsada per Manuel Valls, els que han definit la seva candidata. Amb tot, no hi ha hagut cap sorpresa, perquè la candidata serà la líder del partit, Eva Parera, mà dreta de Valls i qui va agafar el testimoni del partit després de la marxa de l’exprimer ministre francès. 

En una roda de premsa aquest dijous al matí al Port Olímpic, el secretari de Comunicació d’aquesta formació, Joan López Alegre, ha anunciat la designació, i tot seguit ha pres la paraula la futura alcaldable, que ha plantejat una gestió que passi “del grafiti a la neteja, dels problemes a les solucions, de l’autarquia independentista a la Barcelona oberta, catalana, espanyola i europea" i ha carregat contra el govern municipal, que ha titllat de “tripartit de la misèria” -en referència a BComú i PSC, però també ERC-.

No descarta pactar amb Vox

La formació, de marcat tarannà espanyolista, ha assegurat que està oberta a pactar amb tots els partits dels denominats constitucionalistes, etiqueta sota la que ha inclòs també a la formació d’extrema dreta Vox, ja que ha assegurat que Valents “té les portes obertes a tothom que vulgui treballar a favor de la ciutat”. De fet, Vox també té candidat designat, Juan Garriga, cosí del líder a Catalunya, Ignacio Garriga. Així mateix, Parera ha assegurat que la ciutat de Barcelona “ha patit una frenada en la seva transformació” i ha criticat que el govern municipal hagi “boicotejat” l’ampliació de l’aeroport del Prat.

Magres perspectives electorals

Quan falta any per a les eleccions municipals, Valents ha d’afrontar unes magres perspectives electorals. Cal recordar que el 2019 es van presentar en una plataforma sota el paraigua de Ciutadans, i, per tant, tenen el doble repte de donar-se a conèixer i alhora de distanciar-se de Cs, que a més està en un context electoral a la baixa. En aquest sentit, l’enquesta publicada per elNacional.cat el passat diumenge, tot i preveure una baixada de suports electorals de Cs, que passaria de 6 a 3 regidors, no pronostica cap regidor per a Valents. Una altra enquesta, publicada per 'Metrópoli Abierta' la setmana passada, atorga a Valents un 2,3% dels vots, insuficients també per aconseguir representació.