El parc de Joan Miró de l'Eixample de Barcelona, conegut popularment com a parc de l’Escorxador, s’ha convertit de cop i volta en el nucli d’una queixa veïnal a causa de l’inici dels treballs de perllongament de la Línia 8 dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) entre les estacions de Plaça Espanya i Gràcia passant per Francesc Macià. La previsió d’utilitzar una bona part del parc, aproximadament un terç, com a zona logística, ha enfurismat els veïns, que lamenten que se’ls privi d’una part del parc durant un llarg període de temps, ja que es preveu que l’afectació s’allargui almenys tres anys.

En aquest context, aquest dilluns la Vocalia d’Urbanisme de l’Associació de Veïns de l’Esquerra de l’Eixample denunciava via xarxes socials que “per facilitar l'obra de l’L8 de FGC es plantegi ocupar durant anys un terç de Parc Joan Miró, tallant més de 100 arbres”. La mateixa entitat considerava “inadmissible” la situació i instava el conseller de Territori, Juli Fernández i la tinenta d’alcaldia Janet Sanz a “trobar una alternativa”. La sorpresa ha saltat quan Sanz ha respost la petició veïnal tot assegurant que ja havien “traslladat a la Generalitat que ha de trobar una alternativa”. “Des de l’Ajuntament de Barcelona no acceptarem destrossar el parc de Joan Miró”, ha insistit Sanz.

Per la seva banda, des de la conselleria de Territori han apuntat que els treballs previstos per implantar la zona logística d'explotació de la tuneladora que perforarà el túnel del perllongament de la línia d’FGC compten amb el vistiplau de la Casa Gran. “Tot el pla d’afectació està pactat amb l’Ajuntament”, han assenyalat, rebutjant així que hi pugui haver canvis, tot i que des del Govern es comprometen a intentar “generar els mínims perjudicis i molèsties possibles”. Així mateix, recorden que hi haurà afectacions durant aproximadament 3 anys i que s’enretiraran bancs, papereres, baranes i una marquesina, a més de retirar 178 arbres, dels quals 41 es traslladaran en un viver i després retornaran i la resta seran reposats per nous exemplars un cop acabades les obres.

En tot cas, ara la situació queda oberta i manté un cert paral·lelisme amb el Mercat de l’Estrella, on el govern municipal ha cedit a la pressió veïnal de renunciar a l’emplaçament de la carpa provisional que permetrà rehabilitar l’equipament. En aquest cas el consistori està estudiant una ubicació alternativa tot i que de moment encara no ha definit quina serà.