En la llarga història d’ubicació de carpes provisionals per poder rehabilitar mercats municipals en profunditat, l’Ajuntament de Barcelona no s’havia trobat amb tants problemes com amb els que s’està trobant amb el Mercat de l’Estrella, un recinte comercial del barri del Camp d’en Grassot i Gràcia Nova que necessita una reforma global i amb certa urgència. Després de descartar altres possibles ubicacions, com la plaça d’Alfons X, el govern municipal va decidir ubicar l’envelat als Jardins del Baix Guinardó, però a mitjans de novembre i davant les protestes veïnals, va recular i es va comprometre a buscar una alternativa. Ara, el mateix ajuntament ha reconegut que no troba altres espais i ha tornat a posar sobre la taula els Jardins esmentats, però en una ubicació diferent.

Així ho va admetre el regidor de Presidència, Jordi Martí Grau, en el marc de la comissió d’Economia celebrada aquest dimecres, que va assegurar que un cop estudiades “les possibilitats que hi ha a l’entorn” se li feia “difícil imaginar que trobarem una solució”. Per això mateix va apuntar una alternativa que torna a situar el mercat als Jardins del Baix Guinardó en una posició “més escorada cap a un extrem”, que permetria “una ocupació similar però en espais menys utilitzats” de manera que es mantindria l’espai verd, públic i de lleure ja existent. “Això és el que s’està acabant d’estudiar”, va apuntar Martí.

De fet, la qüestió de la ubicació definitiva del mercat provisional va arribar a la comissió d’Economia arran d’una petició d’ERC, que havia demanat una solució en un termini de quinze dies, ja exhaurits, en sintonia amb una petició similar dels mateixos paradistes, que tampoc va obtenir resposta. “Ens temíem, i avui s’ha constatat claríssimament, que hi ha una qüestió política enmig d’aquest tema i qui pateix aquesta picabaralla són els paradistes del mercat”, va etzibar el regidor republicà Jordi Castellana, que va urgir als socis de govern a trobar una solució. Significativament, la regidora de Mercats, la socialista Montserrat Ballarín, també present a la comissió d’Economia, no va intervenir.

Un projecte criticat pels veïns

El trasllat del mercat actual, situat al carrer de la Providència, per poder dur a terme la renovació integral, ha estat polèmic des del primer moment. La tria dels Jardins del Baix Guinardó, recuperats per a la ciutadania on hi havia l’antiga caserna militar de Girona -i que fins al 2018 es van anomenar Jardins del Príncep de Girona-, situats entre els carrers de Lepant, Taxdirt, Marina i la Travessera de Gràcia i amb una superfície total de 15.749 m², va ser rebutjada d’entrada pels veïns de la zona, temerosos de perdre una zona de lleure per un llarg espai de temps. A més, el trasllat, que havia de començar a finals del 2023, suposava talar 25 arbres per poder instal·lar-hi la carpa provisional. Ara caldrà veure si la proposta de reubicar la carpa en un altre espai dels mateixos Jardins genera la mateixa oposició o no. Això sí, encara no ha quedat del tot clar on s'ubicarà el mercat provisional. La gimcana continua.