L'acte d'encesa dels llums de Nadal de 2022 es farà des de Nou Barris. El regidor d'aquest districte, Xavier Marcé, ho ha avançat durant el plenari de Nou Barris d'aquest juliol. El regidor de Turisme i Indústries Creatives ha afirmat que s’ha decidit que l’encesa de llums de tota la ciutat enguany "es faci aquí, a Nou Barris”. Tot i això, Marcé no n'ha concretat la ubicació exacta. Ha afegit que l’acte anirà acompanyat de “l’espectacle oportú”, que encara s’ha de decidir i encarregar. Així com no s'ha oficialitzat el lloc concret on es farà l'acte, tampoc se sap la data en què se celebrarà. És la segona vegada que es tria aquest districte per encendre totes les bombetes i quadres de llum nadalencs de la ciutat de Barcelona.

Malgrat tot, i com ja és costum en els darrers anys, l'encesa de llums acostuma a coincidir amb un dels últims divendres del mes de novembre. El que sí que es coneix és l'última novetat respecte de l'any anterior, i és que es reforça l'enllumenat als carrers afectats per obres de llarga durada, així com les vies limítrofes a via Laietana. A més a més, el consistori ha anunciat que el Nadal d'enguany comptarà amb quatre quilòmetres més de llums, així com un pressupost de 810.444 euros per aquest esdeveniment. L'obtenció d'aquest capital està supeditat a tapar un tant per cent de les factures d’instal·lació, manteniment, muntatge i desmuntatge dels guarniments lumínics. El termini perquè les entitats comercials barcelonines sol·licitessin l'accés als ajuts va finalitzar el passat 14 de juny.

El primer tinent d'alcaldia, Jaume Collboni, va explicar fa unes setmanes que la intenció és que l'element distintiu de la proposta sigui el disseny, un element que, a més a més, "ha de ser sostenible no només pels LED, sinó perquè tot el material sigui reaprofitable”, va sentenciar. El disseny, per segon any consecutiu, estarà signat de la mà del dissenyador Antoni Arola, Premi Nacional de Disseny el 2003. En addició, l'Ajuntament ha avisat que finançarà fins al 75% dels llums per tercer any consecutiu des de la pandèmia.

L'encesa de llums els darrers anys

El passat 2021 va venir marcat per una nova voluntat que estrenava el nou concepte d’il·luminació a la plaça de Catalunya, la Gran Via de les Corts Catalanes i el carrer Aragó, reivindicant la capital catalana com a ciutat de referència del disseny i la innovació. L'any de la pandèmia, el 2020, va viure l'encesa dels llums a la plaça Comercial amb l’espectacle ‘Covinal’, de Sol Picó, que reclamava "esperança". La companyia Dagoll Dagom va ser l'encarregada de l'acte d'encesa el 2019 a plaça de Can Fabra, Sant Andreu, on els artistes representaven personatges de contes infantils.