La temporada del Nadal 2021Barcelona estrenarà un nou concepte d'il·luminació nadalenca en les principals vies públiques del centre de la ciutat: Plaça Catalunya, Gran Via de les Corts Catalanes i el carrer Aragó. La nova proposta és fruit d'un concurs de disseny que el consistori va posar en marxa el passat mes de febrer i que ha guanyat l'Estudi Antoni Arola, amb unes propostes properes que parteixen de la mirada i les vivències del ciutadà o ciutadana que camina pels carrers.

Per segon any consecutiu, s'incrementa la inversió municipal en il·luminació nadalenca, passant de l'1.622.000 a 2.057.866 euros, un 24% més.

 

Llums Nadal barcelona 2021 Estudi Arola ajuntament ARAGÓCom serà la il·luminació nadalenca al carrer Aragó de Barcelona / Ajuntament de Barcelona

Una nova icona de la ciutat

Plaça Catalunya, Gran Via i el carrer Aragó projecten les tres noves propostes amb la voluntat d'incrementar la qualitat de la il·luminació, fer instal·lacions que reforcin la imatge pròpia de Barcelona com a ciutat del disseny i que, a la vegada, entronquin amb els seus valors. En definitiva, perquè la il·luminació nadalenca dels carrers del centre es converteixi en una nova icona de la ciutat.

Per primera vegada, la Ronda Sant Pere tindrà llums de Nadal, i se suma a les vies il·luminades també per primera vegada en els darrers anys: Plaça Catalunya, Via Laietana, plaça Urquinaona i Balmes.

 

Llums Nadal barcelona 2021 Estudi Arola PL CAT ajuntament Com serà la il·luminació nadalenca a la Plaça Catalunya de Barcelona / Ajuntament de Barcelona 

Les propostes a cada carrer

En els anys vinents, la renovació dels dissenys s'anirà estenent al conjunt de vies públiques del centre i es crearà un relat integral a tota la ciutat que permeti, dins la diversitat, sostenir una mateixa estètica al conjunt districtes.

Així la proposta de Plaça Catalunya és, d'acord amb el projecte de l'Estudi Antoni Arola, "una mirada de celebració, un punt que explota i que fa bategar la ciutat. És un exercici per redibuixar la plaça Catalunya a una escala humana, del vianant, que reculli l'energia en aquest punt neuràlgic".

 

Llums Nadal barcelona 2021 Estudi Arola Premsa PL CAT ajuntamentCom serà la il·luminació nadalenca a la Plaça Catalunya de Barcelona / Ajuntament de Barcelona 

Arola descriu la proposta per a la Gran Via com "una mirada a la idea de confort social i, per tant, de com ens relacionem, dialoguem i ens sentim amb la ciutat. És una manera de fer-nos sentir el carrer com la nostra llar".

 

Llums Nadal 2021barcelona Estudi Arola GRAN VIA ajuntament

Com serà la il·luminació nadalenca a la Gran Via de Barcelona / Ajuntament de Barcelona

Finalment, el disseny per al carrer Aragó l'explica com "una mirada a la percepció, a la idea de paral·laxis, la idea del canvi i desplaçament de la posició aparent d'un cos a causa del canvi de posició de l'observador que vol generar en l'espectador possibilitat, màgia i futur".

 

Llums Nadal 2021 barcelona Estudi Arola carrer ARAGÓ ajuntamentCom serà la il·luminació nadalenca al carrer Aragó de Barcelona / Ajuntament de Barcelona

A banda dels tres carrers que lluiran aquest nou concepte d'enllumenat nadalenc, s'il·luminarà per primera vegada la Ronda Sant Pere entre Passeig Sant Joan i Urquinaona, s'ampliarà el tram del carrer Balmes des de Diagonal fins a Ronda Universitat, i es consolidaran com a vies amb ornamentació Via Laietana, Plaça Urquinaona i Avinguda Paral·lel, així com els mercats municipals.

 

Llums Nadal 2021 barcelona Estudi Arola PANORAMICA ajuntament Vista panoràmica de les llums nadalenques a Barcelona el 2021 / Ajuntament de Barcelona

Increment notable del pressupost 

Per segon any consecutiu, l'Ajuntament incrementarà notablement el pressupost destinat a la il·luminació de Nadal. Es passarà d'1.662.000 euros a 2.057.866 euros, és a dir, es destinarà un 24% més. Aquest increment de la inversió es traduirà en diferents iniciatives, com la millora de la qualitat de la il·luminació dels principals carrers del centre, més vies del centre il·luminades o la consolidació d'iniciatives posades en marxa en els darrers dos anys. El pressupost destinat a l'enllumenat dels carrers que emmarquen les zones de Pla de Barris incrementa dels 89.540 € a 110.000 €; i el destinat a zones on s'estan fent obres de llarga durada passen dels 72.600 € a 111.000 €.

Col·laboració amb les entitats de comerç

Com ja va succeir l'any passat, el consistori oferirà a les associacions d'eixos comercials un model en què serà l'Ajuntament qui contracti la instal·lació dels llums de Nadal, una tasca que habitualment fan les associacions de comerciants, i les entitats no hauran d'avançar els diners sinó que sufragaran la seva part a la finalització de la instal·lació.

D'altra banda, es posarà en marxa la convocatòria de subvencions de l'enllumenat nadalenc, mitjançant la qual l'Ajuntament finança una part de l'ornamentació i les associacions de comerciants hi financen la resta a partir de la contractació que fan les mateixes entitats.

Foto principal: així seran les llums de Nadal a la Gran Via de Barcelona el 2021 / Ajuntament de Barcelona

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat