Fins fa tres setmanes, Jaume Collboni formava part del govern municipal de Barcelona, com encara ho fa el PSC. Però ara el seu entorn vol “obrir una nova etapa a l’Ajuntament” de la capital catalana. Amb aquesta declaració d’intencions s’ha presentat aquest dimecres la plataforma BO PER BARCELONA, per a donar suport a l’alcaldable socialista en les eleccions municipals del 28 de maig. Segons els impulsors, és independent de la candidatura i organitzarà actes pel seu propi compte. També asseguren tenir compromesos “més d’un centenar d’intel·lectuals, actors, músics, escriptors i personalitats molt transversals de la societat civil barcelonina". Era un acte en suport a Collboni on no hi era Collboni. Curiosament, l’alcaldessa Ada Colau sí que ha estat a la Torre Urquinaona uns instants abans.

📝 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats


S’ha intentat vendre com a “despolititzada”. Però, sense americanes de pana, hi ha entre els adherits alguns noms habituals de l’òrbita socialista; altres són més desconeguts. Entre aquests, el dibuixant Javier Mariscal, el pintor Perico Pastor, la soprano Begoña Alberdi, el politòleg Nacho Corredor, els economistes Gonzalo Bernardos i Jaume Lanaspa, la geògrafa Mireia Belil, el filòsof Albert Torrents, l’advocat Diego Pol, la dramaturfa Carme Solé Vendrell o la florista de les Rambles. Carolina Payés.

Un dels portaveus de la plataforma és el còmic Toni Cano, que ha reclamat “deixar de banda els colors i les banderes”. En aquest sentit, Cano ha reivindicat que cal un alcalde “de tots els barcelonins, no per una banda de la ciutat o pels seus votants”. Ha assenyalat com a referent d'això l'exalcalde socialista Jordi Hereu. Ha defensat la sortida de Collboni del govern municipal perquè se centri en la campanya del 28-M. “Barcelona no s’ha quedat sense govern”, ha assenyalat.

Presentacio BO PER BARCELONA Collboni a la Torre Urquinaona / Foto: Montse Giralt
El còmic Toni Cano i la promotora social Natalia Bettonica són els portaveus de la plataforma / Foto: Montse Giralt

La segona portaveu és la promotora social Natalia Bettonica, que ha reivindicat que no ve del món de la política. Ha defensat que “com a plataforma volem ajudar a crear una Barcelona que ens agrada” i que donen suport “al Jaume perquè creiem que està en la mateixa línia de treball”. Tot seguit ha deixat clar que “no hi ha cap interès polític”. Preguntada sobre el paper de Jaume Collboni com a primer tinent d’alcalde en allò que no els agrada de la ciutat avui, Bettonica no ha volgut “entrar a valorar o discutir”. El mateix ha dit sobre possibles pactes postelectorals amb Xavier Trias o Ada Colau: “No és una qüestió de política, sinó de què volem fer de Barcelona”.

Manifest fundacional

A més de la presentació de la plataforma, també s’ha fet públic el seu manifest fundacional. Entre altres coses, s’hi diu que “cal obrir una nova etapa a l’Ajuntament”, que no s’ha de “subordinar” Barcelona “a cap altre projecte polític”, que cal “blindar la democràcia enfront dels populismes”, que s’ha de “continuar consolidant Barcelona com a capital mundial del mòbil” o que és necessària una “ciutat segura i cívica”. I conclouen "Creiem, en definitiva, que per construir entre totes i tots la millor Barcelona cal, més que mai, una nova etapa de progrés liderada per Jaume Collboni. Jaume Collboni és el candidat que representa la millor Barcelona".