La problemàtica implementació del nou sistema de recollida de residus al barri de Sant Andreu, on bona part dels veïns s’han rebel·lat contra un sistema que consideren que s’ha imposat de manera "unilateral" i sense "cap procés participatiu per donar veu als veïns i veïnes" pot portar a fer que es retardi la posada en marxa al barri d’Horta, on estava previst engegar-lo a la tardor d’aquest 2021.

Segons que va declarar dijous al vespre el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, l’Ajuntament de Barcelona no descarta que el sistema es pugui posposar a Horta fins que funcioni amb normalitat a Sant Andreu. En declaracions al programa bàsics de betevé, Badia va explicar que la intenció del govern municipal ara és avançar “al ritme dels veïns” i, vist que a Sant Andreu han hagut d’enfrontar una clara oposició, ha plantejat la possibilitat d’alentir l’extensió d’aquest sistema a altres barris.

recogida sant andreu basura foto porta a porta sant andreu

Escombraries amb cartells de protesta contra Colau / Porta a porta Sant Andreu

Si hem d’estar més temps a Sant Andreu abans de saltar a Horta ho farem sense problema”, va afirmar Badia, que en el mateix programa també va informar que a l’octubre es posaran en funcionament nous camions de recollida d’escombraries menys sorollosos, en un intent de minimitzar les queixes dels veïns de Sant Andreu. A més, el regidor també va indicar que el govern municipal treballa en buscar solucions als problemes que tenen les persones cegues quan es topen amb els cubells de les escombraries.

Aquests ajustos suposen un reconeixement implícit que el sistema porta a porta no funciona de manera òptima, malgrat que oficialment l’ajuntament sosté que hi ha hagut una important millora en la taxa de reciclatge gràcies a la nova manera de recollir les escombraries.

Horta, a la tardor?

Pel que fa a Horta, fins ara l’ajuntament treballava amb imposar el porta a porta durant la tardor d’aquest 2021. En aquest barri, on ja hi ha polèmica a causa de la reurbanització de l’illa de les Bugaderes d’Horta, s’havia previst un funcionament molt similar al que s’aplica ja a Sant Andreu, amb recollida dels residus porta a porta excepte el vidre, que es recollirà en contenidor mòbil de carrer un dia a la setmana. A més, als blocs plurifamiliars amb més de 100 metres quadrats d’espai lliure comunitari les fraccions es recolliran majoritàriament amb galledes en zones comunes. En el cas d’Horta també es recollirà totes les fraccions de residu comercial amb sistema porta a porta. En total s’arribarà a 23.064 habitants de 9.610 llars i a 639 activitats econòmiques.

porta a porta horta foto ajbcn

El porta a porta s'havia d'aplicar a Horta a la tardor del 2021 / AjBCN

Segons els plans inicials de l’ajuntament, el porta a porta s’hauria d’implementar en un altre barri barceloní, el de Sant Antoni (Eixample), a principis del 2022.

 

Imatge principal: Punt informatiu del porta a porta a Sant Andreu / Europa Press