La implementació, dilluns passat, d’un nou sistema de recollida d’escombraries al barri de Sant Andreu del Palomar de Barcelona amenaça de convertir-se en un nou maldecap per al consistori de la capital de Catalunya. En només tres nits de funcionament els veïns han constatat com el nou sistema només genera més brutícia als carrers, ja que les bosses que no compleixen la normativa no només no són recollides sinó que els serveis de neteja les deixen al mateix lloc amb un adhesiu que retreu al veïnat un suposat comportament incívic. Davant aquesta situació, un col·lectiu de veïns s’ha organitzat i ja prepara accions de protesta, entre les quals una manifestació aquest divendres, 28 de maig, davant la seu del districte de Sant Andreu.

recogida basuras sant andreu foto ajbcn

Implementació de les fases del nou sistema de recollida / AjBCN

Aquest sistema porta a porta, que ja funciona al nucli antic de Sarrià des de l’octubre del 2018, va entrar en funcionament dilluns al quadrat delimitat pels carrers Gran de Sant Andreu, Riera de Sant Andreu/Rubén Darío, Avinguda Meridiana i Passeig de Fabra i Puig/Rambla Onze de Setembre. Segons l’ajuntament afecta 5.857 domicilis i preveu una segona fase, que hauria de començar el 18 d’octubre i que ampliarà la zona afectada, arribant fins a 11.602 habitatges, on viuen 27.845 veïns i hi ha 1.154 activitats comercials.

Retirada de contenidors i horaris estrictes

La recollida, a càrrec de l’empresa de gestió ambiental Urbaser, ha implicat la retirada dels contenidors -un total de 283 quan es posi en marxa la fase 2- i la imposició d’horaris estrictes per dipositar les deixalles al carrer, amb dies alternatius per als tipus d'escombraries com envasos, paper i cartró, orgànica i resta de residus, mentre que el vidre es mantindrà en els contenidors de carrer.

Malgrat que el 5 d’abril passat va iniciar-se una campanya informativa, el nou sistema no ha quallat i de moment cada matí el barri es desperta amb tot de deixalles que no han estat recollides, la qual cosa fa augmentar els problemes de pudors i la possibilitat que hi apareguin rosegadors que escampin les restes.

Els veïns es mobilitzen

Més de 350 veïns afectats pel nou sistema s’han aplegat en un col·lectiu al voltant del compte de twitter @fans_portaporta i el canal de Telegram Porta a Porta Sant Andreu del Palomar on intercanvien informació i queixes, i des d’on han convocat a una manifestació aquest divendres, 28 de maig, a la plaça Orfila, davant la seu del districte de Sant Andreu, a les 19.30h.

sant andreu recogida basuras jordi palmer (9)

Les escombraries sense recollir es queden al carrer tot el dia / Jordi Palmer

Fonts del col·lectiu contactades per elNacional.cat lamenten que el nou sistema s’hagi imposat de manera "unilateral" i que no s’hagi fet "cap procés participatiu per donar veu als veïns i veïnes". Tot i assegurar que no estan en contra del reciclatge, consideren que hi ha "moltes deficiències en aquest model", per això ja s’han activat amb l’assessorament d’un advocat i han preparat un full d’al·legacions per forçar un canvi des de l’ajuntament.

Tot i que el col·lectiu compta amb el suport de l’Associació Veïnal Sant Andreu Sud, en general es tracta de veïns anònims que reclamen canvis en la implementació del nou sistema de recollida d’escombraries, com ara tornar als contenidors d’orgànic per cases, comunitats o illes amb la finalitat de "no dependre d’horaris concrets". La manifestació de divendres vol facilitar "l'oportunitat de donar veu als veïns i veïnes".

Queixes contra Eloi Badia

A més, el mateix col·lectiu carrega contra Eloi Badia, regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, tot assegurant que el dia de la inauguració va tractar d’evitar que prenguessin la paraula i fins i tot hauria demanat presència de la Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra per identificar “les persones que estaven concentrades”.

sant andreu recogida basuras jordi palmer (3)

Escombraries sense recollir al carrer Gran de Sant Andreu / Jordi Palmer

Per la seva banda i en declaracions a betevé aquest mateix dimecres, el controvertit Badia va considerar el nou sistema funcionava bé “en la majoria de casos” però va reconèixer desajustos, això sí, els va atribuir al “desconeixement i indisciplina” d’alguns veïns.

 

Imatge principal: Escombraries no recollides a Sant Andreu / Porta a porta Sant Andreu