La CGT ha convocat aquest divendres una manifestació davant de l'Ajuntament de Barcelona per exigir la dimissió del regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica del consistori, Eloi Badia, i del gerent de Parcs i Jardins de Barcelona, Francesc Jiménez Gusi, per "passivitat en un cas d'assetjament", fet que el regidor i l'empresa municipal neguen. La concentració tindrà lloc aquest divendres dia 26 de gener a les 10.30 h a la plaça de Sant Miquel.

La protesta arriba després d'un cas d’assetjament masclista per part d'un dels responsables de brigada de Parcs i Jardins a dues treballadores. El cas ha acabat amb la condemna de l'assetjador i obliga l’empresa municipal a indemnitzar les víctimes amb 15.000 €. 

Segons el sindicat, es demana la dimissió de tots dos perquè es va ascendir un treballador condemnat per assetjament sexual a dues companyes de feina, per això els acusen de "passivitat" a l'hora de gestionar el cas. A més, la CGT ja va demanar la setmana passada la dimissió de Badia perquè "ha intentat des del primer moment sortir del focus i fer abandonament de les seves responsabilitats de supervisió i gestió" del cas.

El sindicat també indica que Parcs i Jardins, "després de dos informes i una sentència on es reconeix l'assetjament" cap a les dues víctimes, no només va ascendir l'assetjador sinó que va intentar traslladar les víctimes, va traslladar un company que va testificar a favor d'elles, que s'està obligant les víctimes a treballar amb els testimonis de l'assetjador i que va traslladar la delegada sindical.

A més, també critiquen que no s'obrís el protocol d'assetjament sexual tot i que "a l'informe de la psicòloga tècnica es feia menció explícita a què hi havia elements suficients" per fer-ho i que tampoc es va obrir un expedient "per infracció molt greu".

Es va actuar "amb la diligència exigible"

Per la seva banda, des de Parcs i Jardins defensen que, tal com assegura la sentència judicial que va condemnar l'assetjador, van actuar "amb la diligència exigible". Asseguren que des que van conèixer els fets van aplicar el protocol d'assetjament sexual i per raó de sexe i es va constituir l'òrgan instructor, que va emetre informe amb l'assessorament d'una professional externa. A més, apunten que es va oferir la possibilitat al treballador de fer la formació per modificar comportaments discriminatoris per raó de sexe i una altra formació sobre assetjament laboral per tal de "corregir" els comportaments.

Sobre l'ascens del treballador condemnat per assetjament, Parc i Jardins manté que va ser abans de conèixer els fets. En saber la situació, se'l va apartar del seu lloc de feina, es va suspendre la incorporació al nou lloc de treball com a responsable territorial i va passar a fer altres funcions que no impliquen comandament. Un cop acabat el procés i després de complir la sanció imposada i amb un informe de seguiment favorable, s'ha reincorporat al lloc com a responsable territorial al qual corresponia l'ascens.

A més, i pel que fa a la sanció que se'ls ha imposat –de 15.000 euros per cada treballadora- i que han recorregut, expliquen que han presentat recurs per tal d'aclarir la responsabilitat de l'empresa. Segons afirmen, l'empresa "ha actuat amb tots els protocols per discriminació i assetjament i amb el ferm compromís de prevenir, investigar i sancionar qualsevol conducta discriminatòria per raó de sexe". En aquest sentit, apunten que hi ha reiterada jurisprudència en què el rescabalament o la indemnització "no és exigible si no s'acredita la responsabilitat empresarial, encara que existeixi perjudici".

Assetjament

El cas va començar quan dues treballadores de Parcs i Jardins van denunciar haver patit assetjament per part del seu encarregat en reiterades ocasions. Tal com relaten, a una de les dues li va proposar fins a dues vegades mantenir relacions sexoafectives, proposta a la qual ella es va negar, i a partir d'aquí la va començar a assetjar laboralment. La víctima assegura que li va encomanar feines que no li pertocaven –com netejar els lavabos d'homes-, en males condicions –com segar la gespa quan plovia-, o bé tasques en solitari quan calia fer-les en grup.

Aquesta situació va coincidir amb la incorporació a l'equip de la segona noia, a qui l'assetjador va fer diversos comentaris obscens com quan després d'una visita al ginecòleg li va dir que "la pròxima vegada que li posessin una cosa allà dins l'avisessin" o bé demanar-li que li ensenyés les calces, entre altres expressions.

Baixa mèdica

Segons afirmen les dues dones, totes dues van patir ansietat i van requerir la baixa mèdica. En denunciar-ho a l'empresa es va obrir un expedient al treballador que va donar per provats els fets. La CGT critica, però, que no s'obrís el protocol d'assetjament sexual tot i que l'informe de la psicòloga tècnica establia que hi havia elements suficients, així com que no s'obrís expedient per infracció "molt greu" a l'agressor, sinó que només va ser "greu". A més, es va convalidar la infracció per discriminació per raó de sexe per la realització d'un curs –que va concloure amb informe favorable-.

Per tot això, el sindicat reclama la dimissió o cessament de Badia per "abandonament de les seves responsabilitats" i "per estar més preocupat per la seva carrera política i de les repercussions que pogués tenir el cas sobre la seva persona", així com de Jiménez com a "responsable de mitigar els expedients disciplinaris de l'agressor".

D'altra banda, la CGT també denuncia estar patint "repressió sindical" perquè, segons asseguren, la seva delegada a Parcs i Jardins ha estat traslladada de lloc de treball com a represàlia després d'acompanyar les dues víctimes. A més, apunten que se l'ha destinat a una brigada on hauria de fer tasques per les quals no és apta segons l'informe de prevenció de riscos laborals.

Imatge principal: fotografia d'arxiu d'Eloi Badia durant un ple de l'Ajuntament de Barcelona - ACN