Com més s’aproxima la Festa Major de Barcelona, més creix el temor que els episodis d’incivisme i ‘botellón’ descontrolat que van tenir lloc durant les passades festes majors de Gràcia i Sants es repeteixin per la Mercè. Davant aquesta situació, el tinent d’alcaldia de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, ha volgut treure pit de l’actuació que ha tingut la Guàrdia Urbana en les festes precedents alhora que ha dibuixat com a línies mestres per evitar nous episodis d’incivisme actuacions com l’anàlisi d’una vintena d’espais que acolliran activitats de la Festa Major de Barcelona amb la possibilitat de controlar els accessos, que en alguns casos podrien ser dobles per evitar que la gent s’aglomeri als entorns dels llocs on se celebren esdeveniments festius. A més, Batlle ha anunciat que aquest pròxim cap de setmana i durant la celebració de la Mercè, el Metro funcionarà durant tota la nit.

En una compareixença aquest dimarts a la tarda, Batlle ha volgut recordar que el fenomen del ‘botellón’, tot i ser preocupant, “no és exclusiu de la ciutat de Barcelona”, i per això ha avisat que s’han vist imatges d’arreu de Catalunya i també d’arreu d’Espanya, malgrat que les situacions que passen a Barcelona, “poden tenir més impacte mediàtic i social”.

Insisteix en els “espais de descompressió”

Malgrat reconèixer que hi ha hagut “imatges que no ens agraden i que haurem de corregir”, Batlle ha defensat que durant els mesos de juny, juliol i agost “hi ha hagut un amplíssim dispositiu en la prevenció de situacions d’incivisme”. A més, ha reiterat que actualment ens trobem en una “situació específica marcada per la pandèmia, que ha canviat hàbits”. Batlle, que ha repetit la necessitat de crear “espais de descompressió” ha assenyalat que no estan disposats a “tolerar” nous episodis d’incivisme.

Fiestas Sants coronavirus noche botellon policia Carlos Baglietto 9

Efectius de la Guàrdia Urbana al parc de l'Espanya Industrial durant les festes majors de Sants / Carlos Baglietto

Per reforçar el missatge optimista de Batlle, l'intendent major de la Guàrdia Urbana de Barcelona, Pedro Velázquez, ha explicat que des del mes de juny s'han desallotjat 271.000 persones de 2.080 espais diferents per les aglomeracions nocturnes a la ciutat de Barcelona i també en consonància amb el tinent d’alcalde de Seguretat, ha insistit que "el fet que no hi hagi alternatives clares d'oci nocturn ens ha complicat molt la feina”.

Toc d’alerta de la Plataforma de Festes Majors de Barcelona

De fet, les declaracions de Batlle han arribat poc després que la Plataforma de Festes Majors de Barcelona donés un crit d’alerta per mitjà d’un manifest, on s’ ha volgut desvincular les festivitats populars del descontrol incívic de les darreres setmanes i ha reclamat més suport institucional i de les forces de seguretat.

Amb el ‘Manifest davant els fets succeïts a les Festes Majors d’estiu a Barcelona’, aquesta plataforma ha expressat el seu suport als organitzadors de les festes de Gràcia i de Sants i ha denunciat els “actes incívics desenvolupats per una minoria que posen en perill la resta de la ciutadania”. Així mateix, l’entitat ha reivindicat que les festes majors són "molt més que actes durant la nit” i ha declarat la seva intenció de “desvincular les festes populars del ‘botellón’”, el qual defineixen com “un fenomen que fa anys que preocupa les entitats que organitzen les festes”.

 

Imatge principal: 'Botellón' multitudinari a les passades festes de Sants / Carlos Baglietto