Una família ha denunciat públicament aquest dimarts les pràctiques de l'empresa Desokupa per fer-los fora del pis on viuen del carrer de la Riereta, al barri del Raval de Barcelona. Shah Salahuddin ha explicat que, després de rebre diverses visites de Desokupa, el 6 d'octubre els van tallar la llum i, unes hores més tard, diversos treballadors d'aquesta empresa es van presentar al pis.

Quan la dona, Joly Aktar, va obrir, els membres de Desokupa van empènyer la porta i ella va caure. Shah va arribar de treballar a la 1 de la matinada i es va trobar Joly, que estava embarassada d'uns tres mesos, a terra en un bassal de sang i la seva filla plorant.

Iñaki García, de Stop Desnonaments Raval, ha assenyalat que aquestes pràctiques són d'una "violència intolerable" i Joan Maria Soler, de la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB), ha qualificat aquestes dinàmiques de "mafioses" i que "extorsionen el veïnat fins a uns límits que són inhumans".

Aquesta família, originària de Bangla Desh i amb una filla petita, va començar a patir les visites de Desokupa en silenci perquè sentia "vergonya" d'haver firmat un contracte de lloguer que va resultar ser fals. El van signar amb un inquilí del pis que es va fer passar pel propietari i a qui van pagar sis mesos de fiança, 3.000 euros. Però després que Joly patís l'avortament, van decidir denunciar als Mossos d'Esquadra el que havia passat i, també, explicar-ho públicament, amb el suport de la FAVB, Stop desnonaments Raval i l'Observatori Drets Econòmics Socials i Culturals (DESC). 

Nervis i angoixa

Tot i que els propietaris del pis els van oferir diners a canvi que marxessin o retiressin la denúncia, la família els ha rebutjat, perquè, segons han insistit, el que volen és "justícia" i perquè esperen que l'exposició de la seva situació ajudi que altres persones no pateixin les pràctiques de Desokupa, que ha esgrimit en moltes ocasions que la seva activitat es troba emparada per la llei.

Shah ha relatat els nervis i estrès que han passat durant aquests mesos, en què fins i tot ell ha hagut d'agafar la baixa, i l'angoixa de Joly en obrir la porta a les fosques aquell dia. Després que ella caigués a terra, els treballadors de Desokupa no van arribar a entrar i van marxar, segons ha explicat la família. 

Acusats per faltes

La denúncia que van interposar contra Desokupa va tirar endavant i el judici es va celebrar el 30 de gener. Segons han explicat des de Stop desnonaments Raval, les penes que es demanen per a Desokupa són per faltes, una qualificació que consideren molt lleu. Per això aquest col·lectiu veïnal ha anunciat que, si bé estan a l'espera de la decisió del jutge, és molt probable que la recorrin.

A la roda de premsa, que ha tingut lloc a la seu de la FAVB, al barri del Raval, també han lamentat que l'acusació només es dirigeix contra l'empresa Desokupa, quan els propietaris hi tenen "una responsabilitat". "No es pot tolerar que contractin aquests serveis", ha afirmat Iñaki García.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat