El sector del taxi de Barcelona ha anunciat una nova vaga el pròxim dimarts 18 de juny que amenaça de provocar el caos al centre de la ciutat. L'aturada començarà a les sis del matí i s'allargarà fins a les sis de la tarda. En símbol de protesta, els taxistes ocuparan la Gran Via i el passeig de Gràcia a partir de les vuit del matí, i més tard es desplaçaran fins a la plaça Catalunya, on celebraran una assemblea per decidir les pròximes accions. "Farem una votació per dur a terme fins on està disposat a arribar el sector per acabar amb totes les pressions que estem patint per part de les administracions", assenyalen els taxistes en un comunicat. El sector alerta que aquesta només serà la primera vaga d'una bateria d'accions que afectaran el turisme que arriba a través del port, l'aeroport i l'estació de Sants. La decisió d'anar a la vaga l'han pres conjuntament totes les associacions del sector a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

Els taxistes exigeixen actualitzar les tarifes

Fa temps que els taxistes arrosseguen les mateixes reivindicacions: sobre la taula hi ha l'actualització de les tarifes de manera que els treballadors puguin treure un benefici "raonable" dels trajectes; l'eliminació del Reglament del Taxi, un requisit que titllen d'"inútil" i de "laberint burocràtic", i l'ampliació de la vida útil dels vehicles, que actualment marca que els taxis de més de 10 anys no poden circular sense tenir en compte el seu estat o quilometratge.

També demanen a les administracions una desena de convocatòries per obtenir la credencial de taxista; posar aturador als "abusos" de les assegurades a tot l'Estat, i no liberalitzar el servei sense abans acordar-ho amb les associacions representatives de la Taula Tècnica.

D'altres reclamacions són la presència permanent de la Guàrdia Urbana a l'estació de Sants per regular el trànsit; que s'agilitzin les revisions de la ITV; que no hagin de canviar els vidres tintats de fàbrica; autoritzar de manera expressa la instal·lació de càmeres, i que la credencial de taxista caduqui quan passin cinc anys sense exercir.

La Copa Amèrica, el límit per aplicar les reivindicacions

"Estem farts de tot", han avisat els taxistes al comunicat que han fet arribar a la premsa. "L'ambient de les pròximes setmanes estarà molt caldejat i posarem la Copa Amèrica a l'horitzó com a referència si no se solucionen tots els problemes", han escrit. A més, han fet una crida a tots els companys taxistes perquè s'adhereixin a la vaga i remin en la mateixa direcció. Calculen que 14.000 famílies de l'AMB viuen del taxi.

Els taxistes demanaran explicacions a l'alcalde de Barcelona i als consellers

A l'escrit, els taxistes expliquen que un cop acabada la votació a la plaça Catalunya aniran caminant fins a la plaça Sant Jaume, on esperen que els rebi l'alcalde de Barcelona i president de l'AMB, Jaume Collboni, la presidenta de l'Institut Metropolità del Taxi (IMET), Laia Bonet, i el màxim responsable de la Guàrdia Urbana, Albert Batlle. També esperen trobar-se amb la consellera de Transports i Mobilitat, Ester Capella, i el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent. Un cop acabades les reunions, es dirigiran a la Delegació del govern espanyol per traslladar les seves problemàtiques a Carlos Prieto, el delegat a Catalunya.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!