La polseguera que ha aixecat l'espectacle teatral de la companyia Teatro Sin Papeles, en un acte oficial de l'Ajuntament de Barcelona, ha fet que el conseller de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, hagi expressat el seu "malestar" per la manera com tracten la llengua catalana i l'aprenentatge d'aquesta per part de les persones nouvingudes. La polèmica va sorgir arran de la representació d'aquesta obra durant la presentació d'un informe de l'Ajuntament de Barcelona, en què es constatava que el 99% de les discriminacions lingüístiques eren contra catalanoparlants. Les primeres reaccions no s'han fet esperar i, a banda del rebombori a les xarxes, també han mostrat el seu rebuig les formacions Junts per Catalunya, ERC i la CUP, que acusen la companyia teatral de ridiculitzar l'aprenentatge del català i l'exigència del seu coneixement per fer determinades feines.

Francesc Xavier Vila ha expressat el seu "profund malestar per l’esquetx sobre el català" a través d'una publicació a la xarxa social X. Segons el conseller de Política Lingüística, "els plantejaments d’aquest esquetx distorsionen greument la realitat" i considera que "són ofensius i profundament injustos per als professionals i els voluntaris lingüístics que s’esforcen cada dia per facilitar l’aprenentatge de la llengua a les persones nouvingudes". En aquest sentit, indica que "aquesta mena de manifestacions només perjudiquen la convivència i la cohesió social".

D'altra banda, també assenyala "la rapidesa amb què l’Ajuntament de Barcelona se n'ha desmarcat". Després de les múltiples queixes, la tinenta d’alcaldia Maria Eugènia Gay ha apuntat que l’Ajuntament de Barcelona "és sensible amb la realitat lingüística del català i està fermament compromès amb la seva defensa i promoció", i ha aclarit que la presentació de l’informe sobre discriminacions va comptar “amb l’actuació d’una companyia teatral formada per un col·lectiu de dones migrades d'origen llatinoamericà" en la qual van expressar "la seva mirada sobre algunes de les situacions que viuen les persones d’origen estranger quan arriben a la ciutat i que elles perceben com a discriminatori". Per a Gay, aquelles actuacions eren "la impressió satírica d’un grup concret, en el marc de la llibertat d’expressió, però en cap cas de la visió de l’Ajuntament". Tot i això, la tinenta d’alcaldia ha volgut "refermar la bona relació” que mantenen, assenyalant que aquesta entitat "va tenir una intervenció molt enriquidora, i amb la qual seguirem col·laborant".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!