L'espectacle teatral de la companyia Teatro Sin Papeles, en un acte oficial de l'Ajuntament de Barcelona, la publicació de l'Informe de l'Observatori de les Discriminacions el passat dimarts, va provocar una gran polseguera a les xarxes socials, on centenars de persones s'han manifestat en contra el que han considerat un escarni al català. A banda d'aquest rebombori a les xarxes, també han mostrat el seu rebuig de Junts per Catalunya, ERC i la CUP, partit que no té representació a l'ajuntament però que tornarà a intentar-ho en les eleccions del 2027. En l'informe que es presentava es va constatar que el 99% de les discriminacions lingüístiques eren contra catalanoparlants, però la companyia teatral va ridiculitzar l'aprenentatge del català per part de persones nouvingudes a la ciutat i també el fet que se n'exigeix el coneixement per fer determinades feines. L'espectacle va ser sencer en castellà. 

Davant d'aquests fets, Junts per Catalunya han mostrat el seu rebuig als actes succeïts dimarts i que han provocat molta indignació a les xarxes. El regidor Joan Rodríguez ha anunciat que han demanat "formalment" a l'alcalde Jaume Collboni que es disculpi per aquests fets: "No podem permetre que en un acte institucional es falti al respecte als catalanoparlants. Volem saber quin ha estat el cost dels esquetxos, l’empresa responsable i qui els va validar", ha escrit en una piulada. 

La secretaria general d'Esquerra Republicana i presidenta del grup municipal a l'Ajuntament de Barcelona, Elisenda Alamany, s'ha manifestat en un sentit molt similar, denunciant que en l'acte s'hagués fet "befa dels drets lingüístics dels catalanoparlants". "Contradictori amb principals discriminacions que avui es donen, precisament, amb el català. ERC demanarem una rectificació i excuses per part del govern", ha afegit la regidora. El seu homòleg de la CUP, Non Casadevall, també ha mostrat el seu enuig a les xarxes, denunciant que en un acte on es presenten discriminacions contra el català hi hagi un espectacle on es fa befa de la llengua "i se'n riuen del seu potencial cohesionador". "Aquesta és la veritable aposta pel català del govern de Jaume Collboni", critica el cupaire. 

Òmnium reclama responsabilitats a l'ajuntament 

Òmnium Cultural també s'ha sumat a aquesta pluja de crítiques per l'espectacle i ha reclamat a l’Ajuntament que assumeixi la seva responsabilitat per l'escenificació que obvia el retrocés de l'ús del català i dels drets lingüístics dels catalanoparlants. En una piulada, exigeixen al govern municipal de Collboni que creï el comissionat pel català que va comprometre's a posar en marxa al febrer, que s'hauria de dedicar a la promoció de la llengua i a "evitar estigmatitzacions": "No podem normalitzar que s’hi banalitzin ni es ridiculitzin els nostres drets lingüístics, ni tampoc que es burli de les persones nouvingudes que fan un esforç per accedir al català i formar part de la nostra societat amb plenitud", sentencia l'entitat. 

A banda de manifestar el seu rebuig a través de les xarxes, també hi ha qui ha anat més enllà davant d'aquests esdeveniments. Per exemple, l'advocat Quim Gonter ha interposat una queixa davant la Sindicatura de Greuges, per "missatges discriminatoris contra una part de la ciutadania, en concret aquella que empra la llengua catalana". 

La resposta de l'ajuntament

Arran de totes les queixes, la tinenta d’alcaldia Maria Eugènia Gay ha apuntat que l’Ajuntament de Barcelona “és sensible amb la realitat lingüística del català i està fermament compromès amb la seva defensa i promoció”, i ha aclarit que la presentació de l’informe sobre discriminacions va comptar “amb l’actuació d’una companyia teatral formada per un col·lectiu de dones migrades d'origen llatinoamericà” en la qual van expressar “la seva mirada sobre algunes de les situacions que viuen les persones d’origen estranger quan arriben a la ciutat i que elles perceben com a discriminatori”.  

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!