Un accident greu amb bicicleta a Barcelona es tanca al jutjat. La titular del jutjat de Primera Instància 49 de Barcelona ha condemnat l'asseguradora del servei municipal del Bicing de Barcelona a pagar uns 457.000 euros als dos fills d'una dona que va morir l'abril del 2020, després de ser atropellada el  gener del 2019 a l'avinguda Diagonal de la ciutat per un usuari que va fugir després d'atropellar-la.  La magistrada Maria dels Àngels Juan considera que la mort de la dona “és atribuïble a l’accident circulatori”, i d’acord amb  la normativa i el Barem d'Accidents de Trànsit, “és compatible la indemnització que correspon als hereus del mort per les lesions temporals i les seqüeles patides, a més de  la seva mort”. La sentència no es ferma i es pot presentar recurs a l’Audiència de Barcelona.

L’accident va passar el 23 de gener del 2019, al migdia, quan una dona de 63 anys després de baixar de  l’autobús L33, al número  345 de l’avinguda Diagonal, va ser atropellada per un conductor d’una bicicleta del servei de Bicing, que no va respectar la preferència de pas de vianants, que no va poder ser identificat i que va abandonar el lloc dels fets sense interessar-se per l'estat de la víctima de l'atropellament. La dona  va  ser operada dos cops i va  quedar amb seqüeles "cognitives importants" i amb "dependència severa", i va morir finalment l'abril de 2020 a conseqüència d'una demència postraumàtica i després de diverses intervencions quirúrgiques, però l'asseguradora, Segur Caixa-Adeslas, va retardar el pagament de la indemnització.

 Frau de llei

En la resolució,  del 3 de maig i coneguda avui, la titular del Jutjat de primera Instància número 49 de Barcelona ha estimat parcialment la demanda presentada pels familiars de la dona atropellada mortalment, representats pel despatx d'advocats Vosseler. En concret, la magistrada condemna  l'asseguradora al pagament d'una indemnització de 185.123,5 euros i de 153.798,99 euros per als dos fills de la víctima, respectivament, més els interessos de demora, que ascendeixen a una mica més de 118.000, enfront dels 740.296,90 euros que sol·licitava en total la part demandant en concepte de dies d'hospitalització, seqüeles i posterior mort.

En la sentència, la magistrada considera que hi ha hagut "un frau de llei per omissió" en l'actuació de l'asseguradora en retardar de manera injustificada l'abonament de la indemnització. A partir dels informes aportats pels perits en aquest plet, la sentència sosté que la dona va requerir de 175 dies d'estabilització de les lesions, dels quals 17 van suposar un perjudici personal molt greu i els restants, 158 dies, li van ocasionar un perjudici personal greu.

A més, ressalta la jutgessa en la seva resolució, des del 16 de juliol de 2019 "ja es podia saber quin seria l'estat de les seqüeles" de la dona, de manera que sobre aquesta qüestió estima el grau de seqüeles sol·licitat per la família de la víctima. "No es comprèn per què" el juliol del 2019, quan es va agreujar l'estat de la dona, "no es va efectuar oferta motivada o es va fixar l'import mínim d'indemnització" o en els mesos posteriors, malgrat les reclamacions de la defensa de la família davant l'asseguradora, addueix la magistrada Maria dels Àngels Juan.

A Barcelona, el 40% dels atropellaments són causats per bicicletes i patinets elèctrics, segons les dades de la Guàrdia Urbana. Dels 614 atropellaments registrats el 2021 a Barcelona, 246 van ser causats per bicicletes i patinets elèctrics.