La comunitat jueva de Barcelona ha celebrat la Hanukkà amb una encesa de llums a Sant Jaume, aquest dimarts a la tarda. Com que la festivitat va començar dijous passat, s'han encès sis de les vuit espelmes d'un canelobre gegant de nou puntes pensat per a l'ocasió. L'acte l'ha organitzat Jabad Barcelona i ha comptat amb l'adhesió de la resta de comunitats jueves de la ciutat, els representants de la qual han estat presents amb desenes de persones més concentrades a la plaça.

La rabina de la comunitat Atid de Catalunya, Irene Muzás; el president de la Comunitat Jueva Progressista Bet Shalom, Jai Anguita; i el rabí de la Comunitat Israelita de Barcelona (CIB), Daniel Askenazi, han participat en l'encesa d'espelmes. També n'han encès alguna el representant del Centre Bet David, Fausto Lascano; i les organitzacions Mozaika i Junts, representades per Paul Keighley i Dana Man Cohen. De la sisena i última espelma encesa aquest dimarts se n'ha encarregat el cònsol honorari d'Israel a Barcelona, Yosef David Sánchez-Molina Rubin. Abans de l'encesa dels sis braços, l'encesa del central (que aguanta el foc i serveix per il·luminar després els altres) ha anat a càrrec de la comissionada de Relacions Ciutadanes, Diversitat Cultural i Religiosa de Barcelona, Sara Belbeida. Després de l'encesa del braç central, el rabí de la comunitat Jabad Barcelona, David Libersohn, ha dirigit una pregària de benedicció.

Un context diferent

En declaracions als mitjans de comunicació, Libersohn ha afirmat que la Hanukkà o Festa de la Llum és la "paradoxa" de voler il·luminar el món "fins i tot en moments de dificultat". També ha recollit la idea que cada dia es poden tenir noves idees en un món amb "pau, bondat i alegria", alhora que ha admès que el context d'enguany és "absolutament diferent" i ha afegit que el judaisme sap que no té "una alternativa a trobar un lloc per viure aportant benestar".

L'acte l'ha dirigit la presidenta de l'associació Amics dels Calls de Catalunya, Carme Vinyes, que en un discurs inicial ha manifestat que l'encesa de llums representa "la capacitat de donar el millor i més essencial de nosaltres per fer brillar el nostre entorn i, tot i això, no perdre ni una mica de nosaltres mateixos".  "Siguem generosos i responsables amb tot allò que tenim al nostre abast: la nostra família, els nostres amics, la nostra ciutat, el nostre país. Recordem al món que una petita llum pot desplaçar gran quantitat de foscor", ha indicat.

L'origen de la Hanukkà

A l'acte també hi ha assistit el tinent d'alcalde de Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, i el secretari general d'Afers Religiosos de la Generalitat, Carles Armengol. Batlle ha enviat un missatge de festa tot i destacar que té lloc en uns "moments difícils" i ha assegurat que les imatges que venen de la terra "del judaisme, el cristianisme i l'islam" estan "molt presents". En al·lusió al conflicte, ha assenyalat que espera que l'any vinent la celebració es pugui fer a un context diferent, de "pau" i en un món "reconciliat". Per la seva banda, Armengol ha reivindicat "l'esperit de pau" i la convivència i que la llum de Hanukkà "il·lumini camins de pau i justícia a tot el món".

La Hanukkà té el seu origen en un fet reconegut com a miracle per la tradició jueva, després que els macabeus derrotessin els hel·lens i entressin al temple de Jerusalem, el trobessin profanat i la làmpada estigués apagada. Van veure que, en voler tornar a encendre el llum, només tenien oli per mantenir viva la flama durant un dia... però el foc va continuar cremant durant vuit dies sense interrupció, fins que en van aconseguir més. Els jueus commemoren el fet encenent un llum cada dia en una menorà de la Hanukkà, un canelobre de nou braços dels quals se n'encenen vuit —el novè, el central, es fa servir com a suport del foc—.

 

La celebració dura vuit dies, des del dia 25 del mes de Kislev del calendari jueu, que coincideix amb desembre. Enguany va començar el passat dijous dia 7 i finalitzarà el pròxim dia 15. És per això que s'han encès els llums de sis espelmes, ja que aquest dimarts és el torn de la sisena. En total, en seran vuit: el setè dia és el descans i el vuitè és "sobrenatural", segons el rabí. Fa quinze anys que la comunitat jueva celebra la Hanukkà a plaça Sant Jaume. En aquesta ocasió, l'esdeveniment ha transcorregut amb normalitat, tot i que al principi s'ha generat un moment de tensió quan una persona ha proclamat un crit a favor de Palestina. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!