Un cop divendres passat l’Ajuntament de Barcelona va procedir a la substitució de les plaques de la plaça d’Antonio López, que d’ara endavant tindrà el nom de plaça d’Idrissa Diallo a la banda que dona a la Ribera i de plaça de Correus a la banda que dona al Barri Gòtic, diversos col·lectius antiracistes, de migrants i de persones racialitzades de Barcelona han criticat que malgrat que s'hagi canviat el nom de la plaça es mantinguin encara elements en honor a l'esclavista. Aquests vestigis són visibles a la peanya del monument, que roman al seu lloc malgrat que l’estàtua va ser retirada el març del 2018, és a dir, ja fa quatre anys.

En un comunicat signat per una vintena de col·lectius, es retreu al consistori de la capital catalana que s’hagi decidit mantenir al seu lloc la peanya del negrer i esclavista. Pels signants, ha estat positiu que finalment s’hagi “materialitzat l'esperat canvi de nom de la plaça”, ja que s’ha donat resposta a una reclamació d’aquests mateixos col·lectius que ja van “impulsar el canvi de nom de la plaça l'any 2018, recollint a peu de carrer 18.500 signatures (validades 17.840), de veïns i veïnes de la ciutat”, però alhora lamenten que les institucions “no han respost amb el compromís i la coherència política que implica transformar el passat colonial i racista de la ciutat”.

En aquest sentit, lamenten que encara hi ha monuments dedicats a personatges com Cristòfol Colom, el general Prim o Joan Güell i Ferrer, però especialment critiquen que més enllà del canvi de plaques, es mantingui “la peanya de l'escultura”, ja que “enalteix un personatge clau en la història colonial de la ciutat”. Segons els col·lectius antiracistes, la peanya “continua glorificant l’esclavista” i lamenten que la resposta de l’ajuntament, a través de la Regidoria de Memòria Democràtica, hagi estat que la política actual no passa per eliminar la peanya que ocupa l’espai central de la plaça, sinó per “contextualitzar-lo”. De fet, apunten que l’únic que vol fer el consistori és col·locar un faristol en un extrem de la plaça, on s’expliqui “el motiu del canvi de nom”.

“Ens sembla inadmissible la convivència d'una peanya que enalteix un personatge clau en la història colonial de la ciutat, amb unes plaques que dediquen el renomenament de la plaça a Idrissa Diallo, víctima del racisme institucional, mort un 6 de gener de 2012 en el Centre d'Internament d'Estrangers de Barcelona per negligència mèdica”, apunten, i per això reclamen que s’elimini el pedestal i lamenten que l'Ajuntament de Barcelona hagi "donat novament l'esquena a l'antiracisme".