Adeu. L'Ajuntament de Barcelona ha eliminat definitivament el nom de l'esclavista Antonio López dels carrers de la ciutat, després que el districte de Ciutat Vella hagi procedit aquest vespre a la col·locació de les noves plaques a les rebatejades places d'Idrissa Diallo i de Correus (a banda i banda del final de la Via Laietana). Amb aquests canvis es fa efectiva la desaparició de la plaça d'Antonio López del nomenclàtor de la ciutat i la divisió d'aquesta plaça en dues parts: la del barri de la Ribera durà el nom d'Idrissa Diallo, mentre que la del Gòtic s'anomenarà plaça de Correus (just davant de l'edifici de Correus).

La ponència del nomenclàtor del juny del 2021 ja va donar llum verda al canvi de nom de la plaça, que ara s'ha dividit en dues. D'aquesta manera s'ha eliminat el nom de l'esclavista Antonio López, nascut a Comillas l'any 1817, mort a Barcelona el 1883 i que va bastir la seva fortuna sobre el comerç d'esclaus i esclaves. L'ha reemplaçat el nom d'Idrissa Diallo, nascut l'any 1991 a Guinea i mort per una insuficiència respiratòria l'any 2012 a Barcelona, dues setmanes després d'haver saltat la tanca de Melilla i haver estat reclòs al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la ciutat. La seva mort va desencadenar un moviment ciutadà per reclamar el tancament dels CIE i la derogació de la llei d'estrangeria.

Retirada de placa de Antonio López en Via Laietana, Barcelona   Ayuntamiento de Barcelona

Un grup de persones observa el canvi de nom de la plaça / Ajuntament de Barcelona

Reurbanitzar l'espai

L'estàtua d'Antonio López es va retirar el març del 2018, en un acte festiu i com a resposta a una vella reivindicació d'entitats i moviments ciutadans. De fet, les mateixes entitats van promoure la recollida de 15.000 signatures per canviar el nom de la plaça pel d'Idrissa Diallo. El projecte de remodelació de la Via Laietana, que va començar l'1 de març, preveu reurbanitzar l'espai amb la retirada de la peanya que sostenia l'estàtua. El regidor de Ciutat Vella i de Memòria Democràtica de l'Ajuntament, Jordi Rabassa, ha recordat que el canvi és un "compromís" de la ciutat amb la democratització de l'espai públic.

Com a curiositat, la plaça va despertar-se el passat 28 de gener amb una sorpresa majúscula. Un artista francès va col·locar "sense permís" una escultura contra l'esclavisme en el mateix espai on abans es trobava l'estàtua d'Antonio López, que es va enriquir a principis del segle XIX amb el tràfic il·legal de persones. El responsable de l'acció va comunicar que es tractava d'una acció reivindicativa amb motiu de l'aniversari de l'abolició de l'esclavitud a l'estat espanyol, que es va celebrar el passat 30 de gener. L'Ajuntament de Barcelona va mantenir l'escultura durant un mes, aproximadament. El passat 20 de febrer va procedir a retirar-la.