El primer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, ha proposat aquest dijous a la tarda la creació de l’Alcalde de Nit, “per mediar entre diversió i descans”, una figura que ja existeix en altres ciutats del món com Amsterdam, Nova York i Londres. Collboni ha fet aquest anunci en el marc de la constitució de la Taula Ciutadana per una nit cívica i segura.

Aquesta Taula té l’objectiu de fer un abordatge integral del fenomen de l’oci i les activitats nocturnes a Barcelona des dels diversos sectors de la ciutat que hi estan relacionats. Serà un espai on generar propostes d’actuacions a mitjà i llarg termini per una nit cívica i segura a Barcelona i va aparèixer com a resposta als aldarulls i incidents produïts en el marc dels macrobotellons que es van succeir el passat estiu durant les festes majors de Gràcia i Sants i que es van repetir també durant les festes de la Mercè. 

tuit jaume collboni alcalde nit

Collboni ha assegurat que des de l’Ajuntament de Barcelona, la nova Taula garantirà “un projecte de ciutat de nit que faci compatible un oci nocturn responsable amb el dret al descans dels veïns i veïnes”. “Com a govern municipal hem ajudat i acompanyat el sector, i hem estat proactius en la creació d’aquest espai”, ha assenyalat el primer tinent d’alcaldia en un fil de Twitter, on també ha afirmat que per mitjà de la Taula es busca “fer propostes en positiu perquè la ciutadania ens demana solucions”.

Proposta electoral d’ERC

L’Alcalde de Nit és una figura que ja existeix en ciutats com Amsterdam, Nova York, Zuric, Berlín i Londres on fa la funció de vetllar pels serveis nocturns de la ciutat, com la convivència, la seguretat, la neteja o els serveis socials. 

De fet, la creació d’aquest càrrec a Barcelona va ser una proposta llançada per Ernest Maragall durant la campanya electoral de les municipals de maig del 2019. En aquell moment, Maragall va assenyalar que aquesta funció la podia exercir un regidor de l’equip de govern o bé qualsevol persona designada pel govern municipal.

La proposta de Collboni, en tot cas, estaria directament encarada a la gestió de la convivència entre el dret al descans de la ciutadania i la diversió en horari nocturn, amb l’objectiu d’evitar incidents i resoldre friccions.

Precisament, ERC ha estat crítica amb la composició d’aquesta taula pel fet que només hi ha una representant del jovent per quatre empresaris d’oci nocturn. “Qüestió de prioritats del Govern Municipal”, ha assenyalat el portaveu dels republicans a l’ajuntament, Jordi Coronas.

 

Imatge principal: Jaume Collboni en la constitució de la Taula Ciutadana per una nit cívica i segura / @jaumecollboni