El tinent d'alcalde d'Empresa, Cultura i Innovació de Barcelona, Jaume Collboni, ha demanat aquest dimecres a la UE que estableixi un marc legal mínim que permeti a les grans ciutats fer front a empreses d’economia col·laborativa com Uber o Airbnb. Collboni ha recordat que un dels problemes que presenten aquest tipus de plataformes és que “no tenen regulació” i ha reclamat a Brussel·les que estableixi una legislació comunitària perquè les grans ciutats puguin actuar. “Hi ha problemes locals que les grans ciutats no poden resoldre soles”, ha remarcat, després de reunir-se amb el comissari d'Afers Econòmics, Pierre Moscovici.

Collboni ha lamentat que, pel que fa a les plataformes d’economia col·laborativa, les legislacions estatals no estiguin harmonitzades entre elles o, en alguns casos, siguin inexistents. Davant aquesta desregularització, el tinent d’alcalde de Barcelona ha indicat que cada ciutat reacciona “com pot” i ha recordat que “Barcelona forma part d’una xarxa de 15 grans ciutats europees que tenen aquest mateix problema”.

Plataformes com Airbnb “tenen un efecte de pressió en la pujada del preu de l’habitatge”, ha advertit Collboni. Pel que fa a les seves demandes a la UE, ha dit que és “conscient que aquí (a Brussel·les) les coses van a poc a poc i que els debats s’han d’introduir en el temps i la forma oportuna”, però ha reiterat que “ara és el moment de començar a posar sobre la taula reptes concrets”. 

Barcelona, rebuda amb “normalitat”

Collboni també ha reconegut que durant les reunions ha parlat sobre “qüestions de política interna” catalana. “És evident que les qüestions de política interna són objecte de debat quan es produeixen reunions d’aquest tipus”, ha afirmat. Tanmateix, Collboni ha negat que el context polític català influeixi en la relació que Barcelona té amb la UE o amb la possibilitat que aculli l’Agència Europea del Medicament.