L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha canviat d'opinió i ara està disposada a tornar a presentar-se a les eleccions municipals de la capital catalana. Tot i que sempre havia mantingut públicament que no tenia previst repetir un tercer mandat al 2023, ara diverses fonts properes a Colau asseguren que vol continuar amb el seu projecte a partir de 2023.

El seu entorn, segons ha avançat El Periódico, argumenta que aquesta ha estat una legislatura marcada pel coronavirus en què no s'ha pogut avançar en el seu model de ciutat i que es basarà en la reconstrucció, per la qual cosa, si els ciutadans ho decideixen així, els comuns necessitaran un altre mandat per consolidar el seu projecte. Així doncs, la líder dels comuns a Barcelona allargaria la seva vida política al capdavant del consistori a dotze anys.

El canvi d'opinió

Cal recordar que en una entrevista a RAC1 ara fa un any i mig l'alcaldessa afirmava que "segurament aquest serà el meu últim mandat perquè no vinc a allargar-me en la política". Però sembla que ara el guió ha canviat. De fet, en ser preguntada en una altra entrevista a El País a finals d'any, Colau ja va deixar caure la possibilitat de repetir perquè els havia tocat governar en "un temps excepcional". "Sempre he assumit que el meu pas per la institució havia de ser limitat, que no s'ha de perpetuar als càrrecs. Però també és veritat que el meu compromís és amb un projecte de ciutat i he d'estar a la seva disposició", indicava.

Les bases no ho permeten

Un altre problema és que els codis interns dels Comuns precisen que els càrrecs del partit no poden mantenir-se en el càrrec més de dos mandats. Tot i això, des de la formació afirmen que hi ha una excepció: "prorrogables a tres per motius extraordinaris". Colau, per tant, es podria agafar a aquest punt argumentant la pandèmia per repetir com a alcaldessa.

La pròxima cita, amb Aragaonès

L'alcaldessa es reuneix avui mateix amb el nou president de la Generalitat, Pere Aragonès, per desbloquejar assumptes bilaterals, com temes d'habitatge, una trobada que es produirà solament sis dies després de la investidura del nou cap de l'executiu català. De fet, la líder dels comuns ha agraït la seva "rapidíssima resposta" i ha asseverat que li oferirà "la col·laboració institucional de l'ajuntament (...) més enllà de les diferències": "Vaig amb l'ànim més constructiu per posar-nos a treballar i fer polítiques concretes", ha dit.

La cita tindrà lloc al matí al Palau de la Generalitat gairebé una setmana després de la investidura del president català, mentre que en el cas del seu predecessor, Quim Torra, la primera reunió amb l'alcaldessa de Barcelona no es va produir fins a un mes després de la presa de possessió, al juny del 2018. 

Imatge principal: L'alcaldessa Ada Colau / Sergi Alcázar