La implementació al barri d’Horta de Barcelona del sistema de recollida de residus porta a porta, que ha estat força polèmic al de Sant Andreu, “no depèn d’un calendari fix” i per tant, queda en suspens fins que s’introdueixin i valorin els canvis que s’estan implementant ara a Sant Andreu. Així ho ha afirmat aquest dilluns a la tarda el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica, Eloi Badia (BComú), poques hores després que el primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni (PSC), ha assegurat taxativament que el nou sistema no s’implementaria a Horta “fins que no tinguem els resultats i la valoració de la fase dos a Sant Andreu”.

Malgrat que des de Barcelona en Comú s’ha volgut donar una imatge de “perfecte sintonia” en aquest tema, ha estat l’anunci de Collboni aquest matí el que ha forçat Badia, en la roda de preguntes de la presentació del pla de xoc contra la brutícia ‘Cuidem Barcelona’, ha donar explicacions sobre un ajornament del que, en tot cas, no ha donat gaires més detalls.

porta a porta horta foto ajbcn

Àrea on estava previst implementar el porta a porta a Horta / AjBCN

A més, aquesta sintonia contrasta amb la versió de fonts del grup municipal socialista citades per Europa Press, segons la qual, la decisió de l’ajornament l'hauria pres el PSC, després que la presidenta de districte d'Horta-Guinardó, la també socialista Rosa Alarcón, hagi considerat que "no es donen les condicions" perquè el porta a porta s'instal·li a Horta a finals d'aquest 2021. Les mateixes fonts han afegit que el grup municipal no vol estendre aquest model a altres barris de la ciutat "fins que la cosa no funcioni", i han dit que estaran atentes a la informació que recopili l'Ajuntament durant la fase 2 a Sant Andreu.

Previst per “la tardor del 2021”

Inicialment, el porta a porta al nucli central d’Horta havia de començar “a la tardor del 2021”, més o menys en paral·lel a l’inici de la segona fase de Sant Andreu, que ara ja es troba immers en la campanya informativa i que, segons les previsions inicials, s’activarà el 18 d’octubre. Amb tot, Badia afirma ara que “no està en l’obligació d’executar un calendari”, declaració que contrasta amb els plans anunciats en el seu moment per l’Ajuntament, que preveia començar a Horta aquesta mateixa tardor i al barri de Sant Antoni a principis de l’any vinent.

En aquest sentit, Collboni ha insistit aquest matí que “tots els canvis triguen un temps i no són senzills”, i per això ha recordat que en aquests moments s’està recopilant la informació d’operadors, veïns i comerciants a Sant Andreu de manera que el líder del PSC a Barcelona ha assegurat que ja s’havia “decidit” no començar de moment a Horta.

No ha dit res que no haguem dit nosaltres”, ha insistit al seu torn Badia per treure importància de l’anunci previ de Collboni, en línia amb unes declaracions que ja va fer el juny, on va deixar oberta la porta a un ajornament. “Jo considero que primer hem de fer Sant Andreu i després la resta”, ha assegurat Badia, que ha afegit que ara s’estan “introduint millores, com la bústia per bolquers i els camions nous amb menys soroll”, i ha assenyalat que tot i que hi ha “un calendari de referència”, no està previst “imposar-lo”.

 

Imatge principal: Manifestació contra el porta a porta a Sant Andreu / Montse Giralt