L'ajuntament de Barcelona, que presideix Ada Colau, ha incrementat els ajuts a una espessa xarxa d'associacions i cooperatives, localitzades a Sants-Montjuïc, que estan vinculats amb l'entorn okupa i, en part, connectades amb la CUP. L'import total d'aquestes subvencions supera els 200.000 euros.

Les entitats, totes elles estretament relacionades, han desenvolupat durant el mandat de Colau una estratègia d'atomització per maximitzar l'obtenció de subvencions municipals. Així es desprèn de les memòries de subvencions, convenis i estudis publicats al Portal de Transpàrencia de l'Ajuntament.

Quines entitats s'han beneficiat dels ajuts? D'entrada, La Ciutat Invisible. És una coperativa formades per membres de Can Vies i l'Hamsa, dues de les principals seus històriques del moviment okupa a Barcelona. Des del 2015 ha rebut 36.967 euros de l'ajuntament. L'edifici okupat de Can Vies, a Sants, va ser parcialment demolit el 2014; l'antiga fàbrica Hamsa, a Hostafrancs, va ser okupada fins a 2011.

Coópolis i La Col

A l'esmentada quantitat, La Ciutat Invisible suma un conveni de finals del 2017 en el marc del projecte Coópolis-Ateneu Cooperatiu de Barcelona, per 76.985 euros. D'aquest projecte tambié forma part, entre altres entitats, LaCol, Cooperativa d'Arquitectes.

Precisament, LaCol, sorgida el 2015 i vinculada al moviment okupa, ha rebut 33.200 euros des de 2016. D'ells, 28.200, l'any 2017 -el que va suposar un increment del 464% respecte als 5.000 euros rebuts l'any anterior-, van ser per a la "coproducció d'habitatge assequible". LaCol va elaborar per a l'ajuntament governat per BComú el projecte del Pla pel Dret a l'Habitatge 2015-16.

La Ciutat Invisible i LaCol, al seu torn, van impulsar a finals del 2016 la fundació La Dinamo, juntament amb Croma Studio i el Grup Mes Advocats. La Dinamo ha rebut 22.000 euros des del 2017. Aquesta entitat també es dedica al foment de l'habitatge cooperatiu popular en règim de cessió d'ús.

Habitatge social i cinema crític

El primer projecte d'habitatge cooperatiu popular de La Dinamo està ubicat a l'edifici La Bordeta de Sants-Montjuïc i s'ha adjudicat a finals de febrer del 2018 a la cooperativa La Diversa.

A La Diversa estan vinculats Xapo Ortega i Mireia Mora. Ortega va fundar la productora audiovisual Metromuster, que va rebre 16.450 euros d'ajuts el 2017. Mora treballa en la cooperativa La Tremenda, una agència de comunicació encarregada dels continguts i la difusió de Decidim Barcelona, el portal de comunicació de l'Ajuntament. "Viurem a la @LaDiversaCoop.", anuncia Ortega a la bio del seu compte de Twitter.

Ortega va codirigir el polèmic documental Ciutat Morta, sobre el cas 4 F. El 2014 va coproduir amb l'Observatori DESC -el laboratori d'idees en què es va originar la PAH i el projecte Colau- el documental Termitas i, el 2016, Tarajal. També ha realitzat diversos projectes audiovisuales per a la CUP. El 2018 ha coproduït juntament amb Tanquem els CIEs, entre altres, Idrissa, crònica d'una mort qualsevol. Metromuster i Tanquem els CIE han promogut la pregunta en la multiconsulta de Colau sobre el canvi de nom de la plaça dedicada a l'esclavista Antonio López pel d'Idrissa Diallo, jove immigrant mort en el CIE de la Zona Franca el 2012. La Tremenda també s'ha encarregat de la promoció de l'esmentat documental.

De nou La Ciutat Invisible i LaCol són els patrocinadors d'una altra entitat que ha rebut ajuts de l'equip de govern de BComú. Es tracta de l'Associació per l'Impuls de l'Economia Cooperativa i Comunitària de Sants-Montjuïc, que ha rebut 14.939 euros des de 2017. També participa en el ja citat projecte Coópolis.

La Borda i Can Batlló

Un altre cas paral·lel és el de La Borda, cooperativa d'habitatge en cessió d'ús. A més d'haver rebut 13.400 euros en subvencions, l'Ajuntament li va cedir un terreny per 75 anys el desembre del 2015, per tal de construir habitatges. El juny de 2016 també va obtenir l'ús d'un solar veí per edificar places de pàrquing.

Els espais cedits a La Borda es troben al recinte de Can Batlló, que funciona com a "espai veïnal autogestionat". Precisament, les ja citades La Col i la Ciutat Invisible van participar en el 2011 a l'ocupació de Can Batlló -les naus, a la imatge principal- i avui col·laboren en la construcció i el disseny del projecte d'habitatge cooperatiu de La Borda.