Després de les festes de la Mercè, marcades per actes vandàlics i una mort, la seguretat a la ciutat s'ha tornat a qüestionar des de diversos mitjans. Per la seva banda, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s'ha mostrat consternada per aquests fets, però també ha assegurat que aquesta situació s'ha fet servir per titllar Barcelona de ciutat insegura. "Ja n'hi ha prou de difamar Barcelona", ha sentenciat Colau en una publicació al seu Instagram, on remarca que la majoria dels ciutadans han pogut gaudir tranquil·lament de la festa. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ada Colau (@adacolau)

"Set assassinats en set dies a Catalunya, tots horribles i condemnables. Llavors, per què les notícies diuen que només Barcelona té un problema de violència?", es pregunta l'alcaldessa en la seva publicació i afegeix: "Evidentment que ens preocupa i lamentem aquesta mort". Colau rebutja que els incidents hagin marcat les festes i ha apuntat: "Més d’un milió de persones han gaudit d’aquesta Mercè, cada cop més descentralitzada, amb nous escenaris". 

En la mateixa línia s'ha posicionat el tinent d'alcalde de Seguretat, Albert Batlle, a Catalunya Ràdio. "Hi ha, de fa temps, una intenció d'afectar la reputació de la ciutat de Barcelona, com si fóssim la Chicago dels anys vint o Beirut", ha afirmat. Batlle també apunta que la violència a les festes majors de la Mercè ha estat puntual, però demana no generalitzar i ha reivindicat que hi havia un desplegament policial correcte per la magnitud de les festes: "Es va fer un dimensionament policial a les festes que corresponia". 

Un govern municipal a la "defensiva" 

També a Catalunya Ràdio s'ha pronunciat sobre la situació Ernest Maragall, líder municipal d'ERC, que ha assegurat: "Crec que tenim un problema de seguretat a Barcelona. No globalment, però sí en alguns aspectes que cal revisar". Malgrat mostrar preocupació per la seguretat a la capital, ha subratllat que no es tracta d'una qüestió sistèmica. Tot i mostrar-se relativament proper al govern municipal en aquest aspecte, afirmant que la inseguretat no defineix la capital, sí que els ha criticat l'actitud que mantenen davant aquestes crítiques. "Em sap greu l'actitud defensiva dels membres del govern de Barcelona, com si tothom els ataqués. A vegades Ada Colau sembla interessada que la demonitzem, però nosaltres parlem de fets", ha declarat. 

Maragall ha valorat positivament les festes en el seu conjunt; tanmateix, ha apuntat a aspectes de millora. Entre altres, el líder municipal d'ERC s'ha mostrat crític amb l'organització dels concerts de dissabte a Maria Cristina.