La decisió unilateral presa aquest dimecres per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, de suspendre temporalment l’agermanament amb la ciutat israeliana de Tel-Aviv no ha agradat gens al sector hoteler barceloní, que preveu una caiguda del turisme procedent d’aquell país a causa d’aquesta acció de boicot. Així ho ha recordat Jordi Clos, president del Gremi d’Hotels de Barcelona, aquest dijous al matí, que en un context de valoració de l’activitat hotelera a Barcelona durant l’any passat ha apuntat que estan pendents de “veure que passarà ara amb el mercat israelià, perquè veiem que les coses no van gaire per bon camí” i ha apuntat que han decidit suspendre un viatge empresarial previst pels propers dies que havia de passar per Israel després de visitar Turquia.

No ens fa saltar d’alegria”, ha afegit Clos, per apuntar que els hotelers, a l’hora de pensar en la promoció de Barcelona “volem fer el màxim d’amics i el mínim d’enemics, i no sé si calia posar-nos en contra d’un sector que aporta un cert volum de negocis a la ciutat de Barcelona”. Clos ha indicat que el mercat israelià és “un mercat correcte” i ha apuntat que des de Turisme de Barcelona i amb participació del Gremi estava previst fer un “viatge comercial” que havia de passar per Turquia i Israel, i que ha estat anul·lat, en primer lloc, per la situació a Turquia a causa del terratrèmol de principis d’aquesta setmana, però també perquè han vist que en l’actual situació i el posicionament de Barcelona “no té sentit” prosseguir un viatge que tenia parades previstes a Tel-Aviv i Jerusalem. Clos no ha aclarit si en cas de no haver-se produït el terratrèmol s'hauria suspès igualment la part del viatge a Israel, però si que ha apuntat que ara mateix no es veu "amb cor d'anar a vendre Barcelona a Tel-Aviv".

 

Desgavell en mobilitat

Així mateix, Clos ha fet esment del “desgavell en mobilitat” que viu Barcelona a causa de la política municipal, tendent a reduir l’espai destinat al trànsit en vehicle privat. En aquest sentit, el president del Gremi d’Hotelers s’ha confessat com a “enamorat de l’Eixample”, un districte que considera que ha estat una referència urbanística “mundialment reconeguda i copiada per moltes ciutats del món”. Així mateix, ha apuntat que el pla Cerdà necessita modernitzar-se, però no exactament en el sentit que impulsa l’actual govern municipal: “Cal pensar en el comerç electrònic i tot el moviment de camionetes que comporta, Cerdà va crear els xamfrans i ara se’ls han carregat”, ha afirmat Clos.

A més, l’empresari hoteler, que ha defensat la necessitat que Barcelona celebri grans esdeveniments com fires i congressos “almenys un cop al mes”, ha recordat que situacions com el proper Mobile, “representen una mobilitat brutal de cotxes, microbusos, expositors i participants, els hotels estan al màxim de vehicles que creuen Barcelona, i amb el col·lapse que tenim de mobilitat això no suma, resta”. “És un problema que no teníem”, ha afegit, per concloure que al proper alcalde o alcaldessa de Barcelona només li demanarà una cosa, “que estigui enamorat de la gran Barcelona”.