Incògnita resolta. Si dimecres al vespre encara no estava encara clar si els pressupostos per al 2023 presentats per la coalició de govern de l’Ajuntament de Barcelona podrien tirar endavant, aquest dijous al matí a primera hora ERC ha aplanat el camí anunciant que s’abstindrà en la votació que tindrà lloc en el plenari municipal d’aquest divendres. Així ho ha anunciat en una compareixença a primera hora, el portaveu d’ERC, Jordi Coronas, que tot i admetre que els comptes presentats per Barcelona en Comú i el PSC “no són els nostres”, ha defensat el sentit del vot i ha assenyalat que “l’abstenció facilita l’aprovació del pressupost”.

Amb aquesta abstenció el govern municipal s’assegura la majoria simple necessària per tirar endavant els comptes, després que dimecres, en una sessió extraordinària de la Comissió d’Economia, Junts per Catalunya i el Partit Popular anunciessin la seva intenció de votar-hi en contra. Així, els pressupostos comptaran amb el vot favorable de BComú i PSC, el contrari de Junts i PP i queda pendent el posicionament de Ciutadans i Valents, tot i que tant si aquests dos partits voten a favor o en contra no canviarien el resultat final, ja que l’abstenció d’ERC assegura que els pressupostos tirin endavant.

Coronas ha justificat el posicionament en el fet que “tot i no tenir marge de negociació” i no poder “incidir en la inversió”, sí que s’ha pogut pactar un “pla de xoc social i econòmic” de 100 milions d’euros en el que es podrà incidir en diversos aspectes com ara “la renda infantil, l’esport, la cultura, l’habitatge i les persones grans”. “Hem arribat a una entesa, tenint en compte que no és el nostre pressupost i que no hem pogut incidir de veritat en la inversió”, ha insistit Coronas, per afegir que “hem fet aquest esforç perquè Barcelona tingui pressupost”, tot i insistir que “no tenim gaire confiança en com gestiona els pressupostos aquest govern municipal”.

Pressupost rècord per tancar el mandat

Pel que fa a la proposta del govern municipal i a falta de perfilar els serrells d’última hora, es tracta dels pressupostos més ambiciosos del mandat. Els comptes del 2023 pugen a 3.600 milions d'euros, que suposen un 5,6% més respecte de l'any 2022, una xifra de rècord que l’executiu municipal considera que servirà per combatre la situació de crisi i contribuirà a la reactivació econòmica, atendre les necessitats bàsiques de la ciutadania, combatre l’emergència social i continuar la transformació verda de la ciutat. En el camp de la recuperació econòmica, l'Ajuntament planteja un pressupost més expansiu amb una partida de 106 milions d'euros que es destinaran a les polítiques de promoció econòmica i un paquet d'ajudes directes a autònoms, pimes i aturats de 22 milions d'euros per fer front a la situació econòmica derivada de la inestabilitat i la pujada dels preus de consum i de l'energia. 

Per la seva banda i just després del posicionament d’ERC, l’Ajuntament de Barcelona ha anunciat que el govern municipal i el grup d’ERC havien tancat un acord que preveu un pla de xoc econòmic i social amb mesures concretes, que ascendeixen als 100 milions d’euros, i que han de servir per fer front a l’impacte important que la inflació actual té sobre l’economia de les famílies, autònoms i pimes. En concret es preveuen fons específics o dotacions extraordinàries per reforçar els serveis públics destinats a la infància, l’educació o els diferents programes d’acció social adreçats als col·lectius vulnerables. L’acord preveu, així mateix, un increment pressupostari per les polítiques d’habitatge, amb un fons de 30 milions d’euros per l’adquisició d’habitatge o solars per a la promoció d’habitatge públic i l’ampliació de la partida per allotjaments d’emergència per a situacions de vulnerabilitat en habitatge.

El pacte contempla noves partides, com ara la creació d’un fons especial per a polítiques actives d’ocupació amb projectes que combinin formació i ocupació o la creació d’una línia d’ajuts per als clubs esportius i les entitats culturals que gestionen equipaments de proximitat per tal de poder fer front a l’augment de la despesa energètica. També es preveuen noves partides en l’àmbit de comerç i mercats per l’adquisició del Centre Comercial de la Vila Olímpica amb l’objectiu de poder-hi crear un equipament comercial municipal dins la xarxa de Mercats Municipals o, la construcció del mercat provisional del Mercat de l’Estrella i per a l’inici de les obres de rehabilitació del propi mercat. Globalment, el pressupost que es portarà a debat i aprovació del Plenari del Consell Municipal ascendeix a prop de 3.600 milions d’euros, el més elevat de la història de l’Ajuntament, amb un creixement d’un 5,6% dels recursos disponibles respecte al 2022.