El govern municipal de Barcelona, format per Barcelona en Comú i el PSC, ha proposat aquest divendres un pressupost de 3.600 milions d'euros per al 2023, que suposa un 5,6% més respecte a l'any 2022, i que mai abans s'havia assolit. L'executiu considera que la proposta és "anticrisi" i contribuirà a la reactivació econòmica, atendre les necessitats bàsiques de la ciutadania, combatre l’emergència social i continuar la transformació verda de la ciutat. Per aquesta raó, govern municipal espera que l'oposició allargui la mà i en faciliti, com a mínim, la tramitació i el debat. "Esperem que tothom estigui a l'altura", ha dit el primer tinent d'alcaldia, Jaume Collboni, que ha recordat que l'oposició al Parlament ha fet "un procés d'aproximació" per als pressupostos del Govern. 

Congelació d'impostos

L'executiu barceloní pretén donar a tràmit la proposta i iniciar així una ronda de negociacions que s'allargarà durant dos mesos per tractar de trobar aliances amb la resta de partits, i així aprovar-los definitivament a finals d'any. En la nova proposta també s'han presentat les ordenances fiscals, que plantegen la congelació d'impostos municipals: impost sobre béns immobles (IBI), l'impost sobre vehicles de tracció mecànica (IVTM), l'impost sobre activitats econòmiques (IAE) i l'impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO). A més, també s’estableix una nova bonificació en la taxa d’ocupació de l’espai públic per als vehicles que tinguin etiqueta ECO.

Pel que fa a les taxes, es preveu seguir aplicant la bonificació del 75% de la taxa de terrasses. I la novetat de la proposta és que s’oferirà als contribuents l’opció d’acollir-se a una tarifa plana que permeti fraccionar el pagament de tributs a qui tingui més de dos rebuts municipals i, per tant, pagar una quota fixa mensual.

Recuperació econòmica

Pel que fa a la recuperació econòmica, l'Ajuntament planteja un pressupost més expansiu per a la promoció econòmica per impulsar la recuperació de la ciutat, la diversificació de l'economia i l'impuls als sectors productius per a crear llocs de treball de qualitat. 106 milions d'euros es destinaran per a les polítiques de promoció econòmica, l'Ajuntament desplegarà un paquet d'ajudes directes a autonoms, pimes i persones aturades de 22 milions d'euros per fer front a la situació econòmica derivada de la inestabilitat i la pujada dels preus de consum i de l'energia. 

En l'àmbit de seguretat, el pressupost contempla el desplegament de fins a 1.000 noves places de Guàrdia Urbana, que permetran arribar als 3.500 agents desplegats a la capital catalana, xifra que també significarà la més elevada de la història, i que preveu la incorporació d'un 40% de dones en les noves promocions. Les despeses extraordinàries derivades de la situació econòmica es cobriran amb un fons de 90 milions d'euros, per a fer front als costos del transport públic, els acords en matèria laboral derivats de la Llei de Pressupostos de l’Estat i l’augment de les despeses de consum d’energia. 

Prop de 900 milions d'euros per transformar els barris de la ciutat

La inversió per a transformar la ciutat i els seus barris serà de prop 900 milions d'euros per consolidar el procés de transformació que pretén el govern municipal. Concretament, les inversions a la ciutat arribaran als 884,1 milions d'euros, i la inversió municipal se situarà en els 759,6 milions d'euros, xifra a la qual també se li ha de sumar les inversions a través de BSM i de l’Institut Municipal de l'Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (IMHAB), que són un total de 124,6 milions d'euros. Les partides que tenen una major inversió prevista són l'urbanisme amb 338,1 milions d'euros i l'habitatge amb 134,4 milions d'euros. Pel que fa a les regles d’estabilitat pressupostària, el pressupost preveu un estalvi brut equivalent al 17% dels ingressos corrents, xifra òptima que permet a l’Ajuntament mantenir la seva solvència financera. Situa el nivell d’endeutament entorn del 30%, molt per sota dels límits fixats, igual que la mitjana de pagament a proveïdors que se situa en 18,8 dies.