Indignació al Gremi de Restauració de Barcelona per la denegació massiva de les seves sol·licituds que demanen consolidar les terrasses que es van autoritzar de manera excepcional durant la pandèmia de la covid i que ara l’Ajuntament rebutja. Concretament, l'organització denuncia que només s'han tramitat 4 de cada 10 sol·licituds i el percentatge de denegació gairebé frega el 80% de mitjana per tota la ciutat. En total, es van presentar 2.800 requeriments. A més, es fixen en el fet que les batejades com a zones saturades només representa un 6% de les terrasses que s'han descartat. En un comunicat el Gremi calcula que "més del 70% de les denegacions es deu a una aplicació incorrecta de l’Ordenança", com ara, "que la terrassa no pot sobrepassar els límits de la façana del local quan, en realitat, la normativa és flexible i sí que ho permet de manera expressa", especifiquen. 

Acusen Colau d'haver enganyat a la restauració 

Segons manifesta Roger Pallarols, director del Gremi “el compromís del govern municipal en relació amb el manteniment de les taules covid ha estat nítid i inequívoc" i per això es va modificar l’Ordenança, s’han homologat 4 models de plataforma i s’ha animat el sector a sol·licitar la regularització, però aquesta no està tenint els fruits esperats. Per tot plegat, Pallarols denuncia que "durant l’últim any, el govern municipal ha alimentat amb constants promeses públiques una expectativa que els restauradors han acollit amb esperança. Denegar sistemàticament i sense justificació, tal com s’està fent, significarà haver enganyat el sector, haver-li fet creure que presentar la petició serviria per conservar la terrassa”.  

Des del gremi també destaquen que la situació al districte de Ciutat Vella és sensiblement pitjor que la del conjunt de la ciutat. Amb un 85% dels expedients resolts (és a dir, amb un estat de la tramitació molt avançat), el percentatge de denegació arriba al 99%. Cal recordar, a més, que en el moment de concedir els permisos provisionals, aquest districte, un dels més turístics de tota Barcelona, ja va ser "particularment restrictiu i va desatendre moltes de les peticions formulades pels restauradors". En aquest sentit, Pallarols considera que Ciutat Vella no pot quedar exclosa del "compromís polític", d'Ada Colau i els tinents d'alcaldia, en definitiva, "Ciutat Vella no pot anar per lliure".

El cas de Ciutat Vella, encara més complex 

En aquest sentit, el director del Gremi anuncia que han demanat per escrit que es "recondueixi la catastròfica situació actual, a tota la ciutat i molt especialment a Ciutat Vella. El Gremi no abandonarem els restauradors de cap districte. Els criteris tècnics s’han d’aplicar de manera homogènia i, sobretot, han de ser coherents amb la flexibilitat que proclama l’Ordenança”.

De nou, el Gremi es fixa en el que anomenen modus operandi de Ciutat Vella, ja que en lloc de denegar les terrasses després d'analitzar un per un tots els casos, denuncien que el districte està utilitzant el mateix escrit per a totes les peticions. Això ho consideren una "justificació calculadament ambigua que prescindeix per complet de les particularitats de cada indret".  En aquest sentit, l'entitat recorda que "l’exercici de la potestat discrecional per part de l’administració no eximeix de motivar adequadament el sentit de la resolució, especialment quan és denegatori; aquesta mala praxis resulta arbitrària i, per tant, contrària als principis democràtics que han de presidir l’actuació dels poders públics".