Nova caiguda d'un arbre a Barcelona. La matinada d'aquest dijous ha caigut un arbre de grans dimensions al carrer d'Aragó, a una alçada ben propera al parc de Joan Miró. Segons ha avançat betevé, els Bombers de Barcelona ja han retirat l'arbre sinistrat i han recollit les branques que han quedat soltes en la vorera. No hi ha hagut ferits i, de moment, es desconeixen les causes del succés. La d'aquest dijous és la darrera caiguda d'un arbre a Barcelona després de mesos durant els quals ha estat una constant: durant el que portem de 2023, ja han caigut almenys 155 arbres o palmeres a la capital catalana. 

Més enllà de sinistres per temporals, vent o pluges, els experts han apuntat que una causa directa d'aquests fenòmens és l'estrès hídric al qual estan sotmesos els arbres amb motiu de la sequera que ha patit Catalunya durant els darrers dos anys, que ha afeblit les arrels per la manca d'aigua. També pot deure's a fongs, com el que va caure a finals d'agost a la superilla de Sant Antoni, o per arrels podrides, en cas que plogui molt de cop de forma puntual i la terra, més àrida per la sequera, no absorbeixi i filtri bé l'aigua. 

L'Ajuntament no ho veu excepcional

Després d'unes 155 caigudes d'arbres o palmeres a Barcelona durant els darrers mesos, segons les dades oficials del municipi, l'Ajuntament de la capital catalana afirma que no cauen més arbres que la resta d'anys i atribueix la xifra als temporals puntuals de vent i pluja, en tant que uns 93 d'aquests arbres caiguts ho han estat a causa d'alguna tempesta o fenomen meteorològic advers. Mentre que també hi ha una part important de caigudes a causa de cops, accidents de cotxe o talls d'arrels. L'any passat, el 2022, van caure un total de 203 arbres a Barcelona; de forma majoritària, també, per temporals. 

Possibles conseqüències fatals

La caiguda d'arbres, accentuada en els darrers mesos a Barcelona, pot ser un fenomen amb conseqüències fatals. Prova d'això és la trista mort d'una noia de 20 anys que es va haver de lamentar per la caiguda d'una palmera al Raval a principis d'agost. La noia passejava per la plaça d'Emili Vendrell quan la palmera es va trencar i va caure, colpejant la víctima, amb conseqüències fatals. En conseqüència a aquest fet tràgic, l'Ajuntament de Barcelona va decidir evitar més riscos i talar totes les palmeres datileres de més de 10 metres d'alçada que estiguin situades en zones amb potencial perill pels vianants, un total de 540.