La situació dels embassaments de la conca del Segre, els de Rialb i Oliana, continua sent preocupant, segons l'últim informe de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE). Els nivells actuals d'aigua en els embassaments estan lluny de ser satisfactoris, amb un 16,9% per a Rialb (68,1 hm³) i un 32% per a Oliana (27 hm³). Aquestes xifres, tot i que han estat constants per a Rialb des del 15 de setembre, representen una pèrdua del 3,3% de les reserves de l'embassament d'Oliana durant aquest període de 10 dies. La CHE ha assenyalat que, tot i que hi ha hagut una millora respecte als nivells d'aigua d'aquest mateix temps l'any passat, l'11% de la conca de l'Ebre encara es troba en estat d'emergència. Aquesta situació ha portat a la continuïtat de les restriccions d'ús de l'aigua, tot i que es destaca que les coses han millorat des de la situació crítica que es va viure fa uns mesos.

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) celebrarà la quarta Comissió Permanent de la Sequera aquest dimarts, en la qual es discutiran propostes per millorar la capacitat de resposta a situacions com aquesta en el futur. Fa deu dies, la CHE havia anunciat que, si les condicions ho permetien, la conca del Segre podria sortir de l'estat d'emergència el 30 de setembre. No obstant això, els embassaments de Rialb i Oliana han estat incapaços de millorar les seves reserves, mantenint-se en nivells crítics. Encara que les reserves d'aigua continuen sent baixes, cal destacar que aquests embassaments ara acumulen més aigua del que tenien l'any passat a aquestes mateixes dates. Actualment, el 20% de la conca de l'Ebre pateix una sequera perllongada, una millora significativa des del maig, quan aquesta xifra s'acostava al 85%. Així i tot, un 11% de la conca encara roman en estat d'emergència, mentre que un 41% es manté en estat d'alerta. La CHE ha subratllat la importància de mantenir les mesures de restricció i estalvi fins que es produeixi un canvi significatiu en les condicions meteorològiques i es millori la situació dels recursos hídrics de la zona.

La quarta Comissió Permanent de la Sequera, que se celebrarà demà, tindrà com a objectiu fer una avaluació completa de la situació actual de la sequera a la conca de l'Ebre. Es presentaran les mesures ja implementades i es presentarà el primer esborrany de l'Informe de la sequera 2023, que es completarà quan finalitzi la situació de sequera actual. Aquest informe analitzarà l'evolució dels indicadors d'escassetat, així com els seus impactes socials, econòmics i ambientals, i proporcionarà propostes per millorar la resposta a futures sequeres, basades en l'experiència adquirida.