La plaça de Sant Jaume de Barcelona ha tornat a viure aquest diumenge al migdia l'emoció dels castells de 9 pisos per les festes de la Mercè. Després de dos anys de pandèmia sense celebrar la diada castellera històrica, la de les colles convidades, la capital catalana ha recuperat aquesta cita liderada pels Castellers de Barcelona, que en aquesta edició han compartit cartell amb els minyons de Terrassa i la Colla Joves Xiquets de Valls. Malves i vallencs han liderat la jornada descarregant el 3 i el 4 folrats, respectivament. Al seu torn, els vermells barcelonins han completat la clàssica de 8 en una jornada que ha atret milers d'espectadors. Tot i que la diada estava amenaçada per la pluja, finalment ha imperat el sol.

🙌🏻 Castellers per la Mercè 2022: quines colles participaran en les diades castelleres?

 

🥳 La Mercè 2022: programa, concerts, focs artificials i molt més de la Festa Major de Barcelona

 

Els amfitrions han estat els encarregats d'obrir la plaça quan just eren un quart d'una, descarregant el 3 de 8 amb solidesa. A continuació, els Minyons de Terrassa han pujat un esglaó més i han assolit el 3 de 9 amb folre, que durant la seva descarregada ha desfermat l'eufòria dels milers d'espectadors que omplien la plaça de Sant Jaume. En una primera ronda molt ràpida, la Joves ha descarregat el 5 de 8, sent la quinzena vegada que ho han fet aquesta temporada. En segona ronda, els Castellers de Barcelona han descarregat sense dificultats el 4 de 8, també conegut com a 'carro gros', mentre que els Minyons han completat el 5 de 8 molt aclamats pel públic. Per la seva part, la Joves ha coronat el 3 de 9 amb folre, que ha descarregat amb dificultats entre l'encoratjament dels espectadors de la plaça, bona part d'ells mòbils en mà.

 

En la tercera i última ronda, la colla local ha aconseguit la torre de 7, completant així el triplet casteller conegut com a 'clàssica de 8'. Més lent ha estat el torn dels Minyons, ja que els malves han desmuntat dues vegades el peu del 4 de 8. Al tercer intent, l'han tirat endavant i l'han descarregat sense dificultats. Per últim, la Joves ha apostat pel 4 de 9 folrat. Després d'un peu desmuntat i d'un intent també desmuntat quan dosos estaven a punt d'arribar al capdamunt de la construcció, han aconseguit completar-lo a la tercera. La colla ha patit especialment en el moment de descarregar-lo, fet que ha provocat una forta ovació de tota la plaça. En ronda de pilars, a tocar de les dues hores i mitja de diada, les colles han lluït construccions de 5 amb un vano dels Castellers de Barcelona, tres espadats dels Minyons i un pilar de la Joves.

minyons de Terrassa diada castellera mercè 2022 ACN
5 de 8 descarregat pels Minyons de Terrassa / ACN