El carril bici de la Via Augusta s’ha convertit en un nou motiu d’enfrontament entre socialistes i comuns a Barcelona, malgrat que tots dos partits no tanquen la porta a compartir govern municipal a mitjà termini. Aquest carril per a bicicletes ja va ser cavall de batalla per diverses formacions durant la passada campanya electoral, i formacions com el PP van arribar a prometre la seva reversió en cas d’aconseguir l’alcaldia, escudant-se en els problemes que aquest carril originava en el trànsit privat en aquesta via que connecta l’Eixample amb els túnels de Vallvidrera i el Vallès Occidental. Finalment, a l’estiu es va inaugurar el carril però ara, la possibilitat que el PSC reverteixi el carril ha fet encendre Barcelona en Comú.

Així ho va apuntar aquest dimarts la regidora de Sarrià-Sant Gervasi, Maria Eugènia Gay, en el marc d’una audiència pública. Segons recull el diari ‘El Jardí’, a una pregunta del vocal del Bicicleta Club de Catalunya (BACC), Eduard Parera Martínez, sobre la situació del carril bici, Gay va considerar que “no és saludable per a les bicicletes anar per la Via Augusta en hora punta” i va apuntar que s’estudiarien alternatives en “carrer més sans”. “No es tracta de suprimir cap carril, sinó de trobar un traçat alternatiu efectiu i utilitzable” va justificar la també tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona.

Aquesta possibilitat de replantejar el carril bici de la Via Augusta ha estat durament criticada per la portaveu adjunta del grup municipal de Barcelona en Comú, Janet Sanz, que aquest dijous al matí ha qualificat les declaracions de Gay de “sorprenents, perquè reconeix que la Via Augusta és un carrer malalt i deu ser un error que ho reconegui i vulgui que ho continuï sent”. La regidora Sanz, ara a l’oposició, ha apuntat que “només els governs de PP i Vox s’estan plantejant retirar carrils bici” i s’ha preguntat si el govern de Jaume Collboni “serà el primer govern socialista que retiri carrils bici?”

Desmantellar avui un carril bici no és una opció, n’hem de fer més igual que hem de fer més Consells de Cent”, ha insistit Sanz, que ha recordat que les actuacions finançades amb fons europeus “no es poden desfer sense el vistiplau del ministeri i d’Europa, i el ministeri ja s’ha pronunciat en contra d’una petició similar a la Rioja”. A l’espera que el govern municipal concreti els seus plans sobre aquest carril bici, ja que Gay no va fer cap anunci formal de canvi imminent, el fet és que comuns i socialistes han trobat un altre punt de fricció, malgrat que la mateixa Sanz, amb certa sorna, s’ha referit a l’executiu de Collboni com a “govern provisional”.