La finca de Can Capellanets, un edifici en desús i malmès, propietat de l’Arquebisbat de Barcelona situat al barri de les Corts es pot convertir en un nou maldecap per a l’ajuntament de la capital de Catalunya, que veu com amb la recuperació post-pandèmia els moviments veïnals afloren arreu de la ciutat. Si el cas més flagrant en aquest moment és el controvertit sistema de recollida d’escombraries porta a porta a Sant Andreu, a l’altre extrem de la ciutat una queixa dels veïns demana al consistori una expropiació i anuncia mobilitzacions en un conflicte que enfronta el veïnat amb l’església.

can capellanets les corts foto salvem el patrimoni de les corts

Estat actual de la finca / Salvem el Patrimoni de les Corts

El cas de Can Capellanets fa anys que s’arrossega. Es tracta d’una finca amb un edifici i uns jardins catalogats com a patrimoni protegit situat al carrer Remei cantonada amb Galileu i gestionat per la Fundació Sant Josep Oriol, depenent de l’Arquebisbat de Barcelona. La finca està al costat d’una residència de sacerdots on hi viu, entre d’altres, l’arquebisbe emèrit Lluís Martínez Sistach, i molt a prop de la seu del districte de les Corts, a la plaça Comas.

"Pèrdua d’elements patrimonials"

Des del 2015, l’arquebisbat ha volgut dona sortida a Can Capellanets, un edifici que en el seu temps va funcionar com a convictori -institució per a la vida comuna de clergues que es preparen per al presbiterat- i que en el futur podria esdevenir una residència privada per a gent gran després de descartar un projecte de residència per a investigadors. Ara bé, el projecte de reforma, que l’ajuntament podria validar d'aquí a poc temps, significa la transformació total de l’edifici i la destrucció dels seus jardins amb la construcció d’un edifici annex que superaria en altura l’actual, i és aquí on els veïns s’han vist en la necessitat d’organitzar-se per evitar aquesta "pèrdua d’elements patrimonials" i aturar el projecte.

 

Aglutinats al voltant de la plataforma ‘Salvem el Patrimoni de les Corts’ i amb el suport d’altres col·lectius de defensa del patrimoni, han convocat a un acte de protesta per a aquest dissabte, 19 de juny, a la tarda, amb la voluntat de donar a conèixer la problemàtica del projecte de Can Capellanets i instar a l’expropiació per part de l’ajuntament.

"L’edifici està destrossat"

"La nostra petició és clara, demanem que es conservi l’edifici de Can Capellanets, que es restauri i torni a l’estat com estava el 2014 i es respectin els jardins", apunten fonts de la plataforma consultades per elNacional.cat, que consideren que una fórmula viable seria l’expropiació, ja que "l’edifici està destrossat i l’ordenança municipal diu que si en cinc anys no es fa manteniment, l’ajuntament té l’opció d’expropiar-lo". Efectivament l’Ordenança de Patrimoni de l’Ajuntament de Barcelona preveu la possibilitat d’expropiació d’un element amb protecció patrimonial passats cinc anys del seu deteriorament per dol o negligència.

Ara, els veïns volen evitar que Can Capellanets caigui en mans d’una empresa privada que gestioni una futura residència sense respectar el patrimoni actual, tot i que insisteixen que no estan en contra del projecte residencial, sinó que aquest acabi per destruir un immoble històric i per això creuen que és hora de "replantejar el projecte, respectant els elements patrimonials". De fet, en la concentració programada per dissabte, que comptarà amb el suport de col·lectius de defensa de patrimoni com els de L’Alzina de Gràcia, Can Raventós de Sarrià i La Rotonda de Sant Gervasi, es proposarà al veïnat participar en una votació perquè els veïns hi puguin dir la seva, sense descartar que pugui tenir usos socials o pel barri.

can capellanets les corts foto jordi palmer (6)

Cartell cridant a la concentració en un portal de les Corts / Jordi Palmer

La plataforma, que compta amb el suport del teixit associatiu del districte, ja s’ha dirigit a Urbanisme de l’ajuntament així com a tots els grups polítics amb representació al consistori per fer valer les seves peticions i demostrat que l’edifici actual "s’està caient", en especial des que ha desaparegut bona part de la coberta.

Ara la voluntat és fer veure a l’equip de govern encapçalat per Ada Colau que encara hi ha temps per aturar el que qualifiquen de "despropòsit".

 

Imatge principal: Entrada principal de Can Capellanets, al carrer Remei de les Corts / Jordi Palmer