La plataforma Barcelona No Està En Venda, que agrupa a entitats veïnals i sindicals com la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona i el Sindicat de Llogaters, ha cridat als barcelonins a participar a la manifestació que ha convocat per a aquest dissabte per exigir el dret a un habitatge assequible i per alertar que veïns són expulsats per l'especulació. La convocatòria també ha tingut el suport de nombroses plataformes de barri de nova creació.

La manifestació començarà a les 18.00 hores a la plaça Universitat sota el lema 'Habitatge per a totes', i recorrerà diversos carrers passant per edificis que són símbol d'especulació fins a arribar a les Drassanes, on es preveu construir un hotel que els veïns rebutgen.

Associacions veïnals i entitats de diversos barris han convocat als veïns de l'entorn abans de la manifestació per acudir a la plaça Universitat organitzats en diverses columnes que sortiran des de diversos punts de la ciutat.

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) alerta que el preu mitjà del lloguer ha pujat un 17% a la capital catalana entre 2014 i 2016, i ja ha superat els nivells màxims del temps de la bombolla immobiliària. Actualment el lloguer mig se situa en 850 €, el que equival a un salari precari dels que són molt corrents.  També apunta que els llogaters han de desemborsar fins a 4.800 euros per formalitzar un contracte, el que consideren excessiu. La PAH assegura que nou de cada deu desnonaments judicials a Barcelona afecten a inquilins.

A més d'aquests desnonaments, avisen també de l'existència dels desnonaments invisibles, produïts quan un veí canvia d'habitatge preveient que no podrà seguir pagant el lloguer per la seva situació econòmica o sabent que li pujaran el preu quan finalitzi el contracte.

Veïns expulsats

La plataforma ha xifrat en 76 els blocs sencers que han adquirit fons d'inversió i empreses a la ciutat, alguns amb inquilins, que poden veure's obligats a abandonar els seus pisos davant pujades del lloguer o davant una negativa del propietari renovar els contractes.

Assegura que aquest any acabaran 44.000 contractes de lloguer, amb una durada de tres anys marcada per la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU), normativa que el Sindicat de Llogaters exigeix modificar. Considera que la durada de tres anys del contracte impedeix garantir l'estabilitat dels inquilins, i advoca també per limitar els preus del lloguer i garantir l'ús social de l'habitatge per sobre de l'especulatiu.

Però, a més a més, s'acusa a les institucions de no promoure un parc públic d'habitatges. A Barcelona, segons la PAH, tan sols un 1,5 % de les vivendes formen part del parc públic d'habitatge, front a un 17,2 % a París o un 48% a Amsterdam.