A la ciutat de Barcelona es van registrar l'any 2024 una trentena de situacions de discriminació per motius religiosos, segons es desprèn de l’Informe de l’Observatori de les Discriminacions de 2024, que assenyala que un total de 30 situacions de discriminació per motius religiosos van tenir lloc a la ciutat, dels quals 22 van tenir a veure amb la islamofòbia. A més, algunes de les situacions es van combinar amb el racisme i la xenofòbia i amb les discriminacions per raó de gènere, com ara un cas de tracte discriminatori i agressió verbal en l’àmbit laboral a una dona per portar hijab i resar.
Aquestes dades reflecteixen la importància de l'Oficina d'Afers Religiosos (OAR), que enguany arriba al seu vintè aniversari, un servei municipal pioner en la promoció i garantia de la llibertat religiosa i la gestió del pluralisme religiós i espiritual a la ciutat. En aquestes dues dècades, l’OAR ha anat creixent fins a consolidar-se com un referent en temes religiosos, espirituals i sobre les conviccions a Barcelona i un model únic a nivell estatal. Per celebrar aquesta efemèride amb tota la ciutadania, l’11 de juny l’OAR va celebrar una jornada en la qual, al llarg de tres taules rodones, integrants passats i presents de l’oficina, representants de diferents administracions i membres de comunitats religioses i espirituals de la ciutat van intercanviar impressions i experiències sobre la tasca de l’Administració en la promoció i defensa del pluralisme i la diversitat religiosa a la ciutat de Barcelona.
Segons les dades de l’OAR, actualment es té constància a Barcelona de la presència de 37 tradicions religioses i espirituals organitzades i 535 centres de culte, sent el cristianisme catòlic el més nombrós (233), seguit de les esglésies evangèliques (182) i els oratoris islàmics (39). Per aquestes comunitats i totes les entitats religioses establertes a la ciutat, l’OAR s’ha erigit en referent, arribant als 4.000 assessoraments des del 2017. Amb motiu de la celebració, la tinenta d'alcaldia Maria Eugènia Gay ha afirmat que "Barcelona és una ciutat que aposta decididament per la convivència, la llibertat de pensament i la diversitat com a valors compartits” i ha recordat que la creació de l’OAR el 2005 “va ser un gest pioner que ha consolidat un model de gestió del pluralisme únic a l’Estat”.
Per la seva banda, el comissionat pel Pacte per Ciutat Vella, Ivan Pera, ha afirmat que "són 20 anys de molta feina, 20 anys d'un treball generós, d'un treball d'èxit". Pera ha assegurat que una de les característiques més importants de Barcelona és ser una ciutat amb diversitat religiosa i que "acompanyar aquesta diversitat des de l'Ajuntament ha estat un dels reptes des del primer dia, va ser un servei públic pioner".