La sortida dels comuns del govern municipal comportarà un canvi transcendental en la celebració de Nadal a Barcelona. Per primer cop en diversos anys tornarà a la plaça de Sant Jaume un pessebre de factura tradicional com no es veien des del mandat de Xavier Trias. En aquesta ocasió serà un pessebre d’estil napolità i amb figures tradicionals el que se situarà al centre polític de Barcelona. Així ho ha confirmat aquest dijous al matí l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, en la presentació de les celebracions de Nadal, on també s’ha donat a conèixer la pèrdua de la Font Màgica com a part integrant de la festa de Cap d'Any a causa de la situació de sequera. Això sí, l’avinguda Maria Cristina mantindrà la festa de comiat de l’any amb un espectacle tecnològicament innovador. 

Tot plegat formarà part d’un desplegament cultural i artístic que comptarà amb la participació d’una vuitantena de companyies i entitats culturals i 235 artistes i que, segons l’alcalde, serà "més ciutadà que mai" perquè oferirà més activitats arreu dels districtes. A més, Collboni ha reivindicat la pau com un eix destacat de les festes i ha reclamat un alto el foc a l'Orient Mitjà. Així mateix, ha reivindicat el caràcter singular de la ciutat i ha dit que "no li calen carreres" per sobresortir: "Nosaltres ja som Barcelona", ha remarcat. El tret de sortida de la campanya de Nadal serà el 23 de novembre amb l'encesa de llums al Passeig de Gràcia i un original muntatge creat per la companyia Obskené, amb circ, dansa i una funambulista.

Tres pessebres tradicionals

Com ja és habitual, Barcelona tindrà tres pessebres municipals, però la novetat d’enguany és que tots tres seran de tall tradicional. El de la plaça de Sant Jaume serà una instal·lació de l’escenògraf Ignasi Cristià que vol homenatjar la tradició del pessebre napolità a partir d'un naixement cent per cent barceloní. La proposta va acompanyada d’una mostra gràfica que servirà també per explicar la història d'aquesta tradició, en una intervenció vinculada a la commemoració dels 800 anys de pessebrisme. Pel que fa al pessebre del Pati del Museu Marès, estarà dedicat a Sant Francesc d’Assís i s’inspirarà en pintors de l’època, fent especial referència a Giotto di Bondone. Finalment, el pessebre tradicional del Monestir de Santa Maria de Pedralbes se centrarà en dos grans diorames en què es representarà la simbologia dels temes del naixement i l’anunciació als pastors, amb figuretes creades pels artistes Daniel José Urseguía i Pere Catà i Vidal.

A més, com és habitual la plaça de Sant Jaume acollirà un arbre de Nadal, que enguany estarà format per una sèrie d’avets petits i mitjans (d’entre 2 i 4,5 metres d’alçada), muntats sobre una estructura metàl·lica, donant com a resultat un gran arbre de Nadal molt espès, de 15 metres d’alçada, que rebrà el nom d’‘avet d’avets’, amb un format pioner. Els avets procedeixen de vivers de cultiu sostenible de Sant Hilari Sacalm (Selva). Pel que fa a la decoració, els dissenyadors, Gerard Riudalbàs i Andreu Boluda, s’han inspirat en la representació de l’obra del Trencanous pensada pel compositor Txaikovski, on l’arbre de Nadal té una significació especial, tal com segueix tenint en les representacions de ballet. L’avet vol fer un homenatge a aquells primers arbres de Nadal que es van veure a Barcelona.

Festa de Cap d’Any sense la Font Màgica

Pel que fa a la festa de Cap d’Any per acomiadar l’any 2023 i donar la benvinguda al 2024, l’Ajuntament de Barcelona ha promès un espectacle centrat en la música, la pirotècnia, una escenografia monumental i la innovació tecnològica més espectacular de la mà de la companyia Groupe F, dirigida per Christophe Berthonneau. La cita serà, un any més, a l’avinguda Maria Cristina, però a diferència d’anys anteriors no es comptarà amb la Font Màgica com a part integral de l’espectacle, ja que està fora de servei a causa del decret de sequera.

Finalment, pel que fa a la Cavalcada de Reis 2024 i com a novetat que entronca amb la celebració a l’estiu de la Copa Amèrica de Vela, es convida a tota la ciutadania a saludar Gaspar, Melcior i Baltasar des de la platja, a la zona de l’espigó del Gas, a la Barceloneta, on hi haurà els patges de ses majestats que recolliran els desitjos dels nens i nenes. L’arribada dels Reis d’Orient a bord del pailebot ‘Santa Eulàlia’ serà al Portal de la Pau, i el recorregut del seguici serà el mateix d’aquest any, sense passar per la Via Laietana, que continua en obres.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!