Cada 30 de juliol se celebra el Dia de Lluita contra l’Antigitanisme, que recorda els 12.000 gitanos i gitanes empresonats durant la Gran Batuda Antigitana del 30 de juliol de 1749 per ordre del marquès de l’Ensenada, durant el regnat del Borbó Ferran VI. Amb motiu d’aquesta commemoració, l’Ajuntament de Barcelona i les entitats del Consell Municipal del Poble Gitano organitzen un acte amb l’objectiu de rememorar un dels episodis més foscos i poc coneguts de la història del poble gitano, l’intent espanyol d’exterminar-los. El fet, orquestrat pel marquès de l’Ensenada i dirigit tant a homes i dones, com gent gran o fins i tot criatures, va aconseguir capturar entre 9.000 i 12.000 persones gitanes. 

Els empresonaments van durar fins a l’any 1765, moment en què Carles III en va proclamar l’indult, tot i que arribava tard per a moltes de les persones, que ja havien mort per les condicions insalubres de les presons i la duresa dels treballs forçats. Malgrat la gravetat, aquests fets continuen sent actualment un episodi poc conegut, motiu pel qual des de l’Ajuntament de Barcelona i les entitats del Consell Municipal del Poble Gitano s’organitza una conferència amb persones expertes per abordar la qüestió. L’historiador i escriptor Manuel Martínez i l’activista pel poble gitano i mediadora social Francisca Perona aportaran el seus coneixements, des del punt de vista històric i de justícia reparativa amb perspectiva de gènere, en la conferència “Passat i present de l’antigitanisme amb perspectiva de gènere”, en què a continuació s’obrirà un espai de debat amb els assistents.

Durant l’acte tindrà lloc una ofrena floral en memòria de les dones gitanes empresonades durant la Gran Batuda Antigitana del 30 de juliol de 1749 a Barcelona, amb acompanyament artístic de Falete Perona (guitarra) i Gema Amaya (bailaora). D’aquesta manera es commemoren els fets ocorreguts en la Gran Batuda, intent d’extermini contra el poble gitano, i es reivindica la defensa dels drets i la lluita contra la discriminació i l’antigitanisme, donant a conèixer la cultura i la història del poble gitano. L’acte tindrà lloc el proper dia 29 de juliol, a les 18.30 hores, al Centre Cívic Convent de Sant Agustí, espai escollit per celebrar l’activitat pel seu simbolisme, ja que va ser un dels espais on van estar empresonades les dones gitanes i els seus fills i filles a la ciutat.

Activitat gratuïta amb aforament limitat

Assistiran a l’acte el president del Consell Municipal del Poble Gitano i regidor de Memòria Democràtica i del Districte de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, i el vicepresident primer del Consell Municipal del Poble Gitano i president de l’Associació de Joves Gitanos de Gràcia, Ricard Valentí. Per assistir i participar en aquesta activitat gratuïta amb aforament limitat, cal fer inscripció prèvia enviant un correu a cmpgb@bcn.cat