Tot i que no serà fins dilluns vinent quan farà exactament trenta anys de la cerimònia d’obertura dels Jocs Olímpics de Barcelona -que van començar el 25 de juliol del 1992- la commemoració oficial s’ha avançat uns dies amb un acte institucional al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona i la projecció d’un mapping a la façana de la Casa Gran de la plaça de Sant Jaume. L’absent de la celebració del trentè aniversari ha estat Pasqual Maragall, que, així i tot, ha estat emotivament citat en els parlaments per reconèixer el seu lideratge. L’actual alcaldessa, Ada Colau, s’hi ha referit com “l’alcalde que ho va fer possible”.

En presència de l’exalcalde Narcís Serra, el primer que va impulsar la candidatura olímpica, Colau ha instat a recuperar l'"esperit de compromís i de col·laboració" dels Jocs Olímpics del 92 en la celebració del 30è aniversari per a projectar-lo amb força cap al futur, al servei d'una ciutat que vol sortir de la crisi més forta. Per a Colau, els Jocs van ser un exemple d'excel·lència i d'èxit a un nivell triple: per l'organització i l'execució basada en la col·laboració entre administració pública i sector privat; per un impuls sense precedents per a l'esport al país, i també per la transformació de la ciutat que va permetre "dignificar les perifèries, recosir la ciutat, obrir-la al mar i col·locar-la al món". Adreçant-se als familiars de Pasqual Maragall -entre els quals el seu germà i rival polític de Colau, Ernest Maragall- li ha enviat “una fortíssima abraçada”.

També ha pres la paraula el ministre d’Esports, Miquel Iceta, que ha destacat dels Jocs que "hi va haver acord perquè hi havia el lideratge de Pasqual Maragall". "Hi va haver acord perquè hi havia lideratge, el de Pasqual i això vol dir que es va haver de barallar amb tot Déu. Els primers amb els seus i també amb els altres, però sempre amb la força de la passió, del somni, no de la fantasia, sí de la imaginació", ha sostingut. A més, ha destacat que van ser uns Jocs "lliures de cap irregularitat o ombra de dubte" i que van ser possibles perquè la ciutat ho va voler i hi havia disposició de treballar amb tothom.

Mapping a la plaça de Sant Jaume

Al seu torn, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha destacat el “llegat de transformacions” que van comportar els Jocs Olímpics, per afegir que cal recordar-los però “sense nostàlgia”. Després de l’acte institucional, que ha comptat amb la participació del president del Comité Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco; i el del Paralímpic, Miguel Segarra, i la presència de medallistes de Barcelona‘92 com Natàlia Via-Dufresne i Fermin Cacho i l'il·lustrador Mariscal, hi ha hagut lloc per a la celebració popular a la plaça de Sant Jaume, amb la projecció d’un espectacular mapping que ha recordat els millors moments dels Jocs així com la interpretació musical del tema ‘Barcelona’, per part de Manu Guix i María Hinojosa, fent els papers, respectivament, de Freddie Mercury i Montserrat Caballé. Ha clos l'espectacle el grup Los Manolos que ha interpretat el seu clàssic olímpic 'Amigos para siempre'.