En el context de sequera que viu Catalunya, Barcelona ha iniciat els tràmits per elaborar i aprovar una nova ordenança per a l’aprofitament d’aigües grises (OAG) en edificis de nova construcció i grans rehabilitacions. Les aigües grises són les aigües que s’utilitzen quan ens dutxem, banyem i ens rentem les mans i que, amb un sistema de recollida i tractament, es poden recuperar per a altres usos com omplir la cisterna del vàter, regar jardins, netejar terrasses o baldejar paviments. Són molts litres els que es perden —es calcula que uns 200 litres al dia en una llar de quatre persones— i que marxen a la claveguera, però són aigües que presenten un baix contingut en matèria fecal i són apropiades per al reciclatge. En canvi, les aigües de les cuines o rentadores, que també són aigües grises, no es reciclen a causa de l’elevada contaminació que contenen. La normativa inclourà tota l’obra nova i grans rehabilitacions de més de 16 habitatges o que tinguin un consum de més de 500 m³ a l’any en dutxes i banyeres. Segons les estimacions de l’Ajuntament, el sistema de reaprofitament redueix el consum d’aigua potable fins a un 30% que representa un potencial anual d’estalvi de 300.000 m³ d’aigua potable a la ciutat.

Inici del procés de tramitació

Els tràmits comencen ara amb l’inici d’un procés participatiu que permetrà elaborar el nou text i nodrir-lo amb les aportacions que surtin d’aquest espai. L’objectiu és aprovar la nova normativa a finals d’aquest any. Aquest procés participatiu comptarà amb una comissió de seguiment formada per empreses, organitzacions, institucions, universitats i entitats expertes en l’àmbit dels sistemes alternatius d’aprofitament de recursos hídrics i es desenvoluparà el mes de març i l’abril. Posteriorment, es redactarà el text inicial i es portarà a debat i aprovació. La nova normativa ha de servir per establir els criteris tècnics necessaris per aprofitar les aigües grises amb garantia de qualitat i de forma sostenible. 

Com funciona i qui estarà obligat?

El sistema funciona amb una xarxa de canonades separades, cosa que permet recollir tota l'aigua de la dutxa i tractar-la en una depuradora instal·lada al mateix edifici. Un cop neta, es bombeja cap amunt per omplir les cisternes dels vàters dels habitatges. Està previst que això sigui obligatori per a tots els edificis d'obra nova i per a les grans reformes en immobles de més de 16 habitatges, perquè segons els estudis, aquest aprofitament és rendible amb un consum mínim d’aigua anual de 500 m³. L’ordenança també definirà els sistemes de manteniment i certificació d’aquestes instal·lacions. Actualment, ja hi ha municipis, com Sant Cugat o Vilanova i la Geltrú, que ja obliguen a incorporar sistemes de reaprofitament d’aigües grises en els edificis d’obra nova.

Aigues grises
 

Un estalvi per al ciutadà i per a la ciutat

L’Ajuntament de Barcelona estima que el reaprofitament de les aigües grises pot esdevenir una eina essencial per reduir el consum d’aigua potable en l’àmbit domèstic, i també pot suposar un estalvi per a la ciutat. Una llar de 4 persones genera uns 200 litres d’aigües grises al dia que, en cas de disposar de sistema de reciclatge, es podrien usar per omplir les cisternes dels vàters. Cada persona gasta de mitjana uns 35 litres d’aigua cada dia amb descàrregues de la cisterna. La inversió per instal·lar aquest sistema no és costosa, es recupera ràpidament i permet un estalvi directe de 90 euros l’any per habitatge en edificis de 16 habitatges i de fins a 170 euros l’any per habitatge en edificis amb 50 habitatges, a banda dels beneficis mediambientals directes amb la reducció del consum d’aigua potable. La nova ordenança d’aigües grises també representarà un benefici per a la ciutat, donat que l’Ajuntament preveu reduir fins a un 30% el consum d'aigua potable a la ciutat, l'equivalent a un estalvi anual de 300.000 metres cúbics. 

Una ciutat preparada per al canvi climàtic

La nova ordenança d’aigües grises s’emmarca en el Pla de Recursos Hídrics Alternatius de la ciutat de Barcelona (PLARHAB) i el Pla d’acció per l’emergència climàtica 2030 que fixava l'objectiu de convertir Barcelona en una ciutat més preparada davant dels efectes negatius de l’emergència climàtica. En aquest àmbit concret, per fer un ús responsable de l’aigua, un bé escàs especialment en situacions de sequera com la que viu la ciutat actualment. La futura ordenança d’aigües grises és una mesura que se suma a les accions recollides sobre recursos hídrics alternatius incloses al Pla Endreça Barcelona que inverteix 14,4 M € en l’ampliació de la xarxa d’aigua freàtica per donar servei als punts de major consum, en adaptar la capacitat de la xarxa existent a les demandes dels usuaris (actuals i futurs) i en millorar la telegestió, supervisió i operativitat de la xarxa, amb l’objectiu final de reduir el consum d’aigua potable i augmentar la resiliència de la ciutat davant d’episodis de sequera. La tramitació d’aquestes actuacions es fan per emergència davant l’actual situació de sequera i permetran augmentar un 20% el volum d’aigua freàtica disponible.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!